U kontejneru hlásí adresu

Pracovníci sběrného dvora evidují bydliště těch, kteří přivezou odpad. Mimoklatovští nemají šanci.

Přivézt starý kočárek, nepotřebnou školní tašku nebo krabici od televizoru a být například z Přeštic je bez šance zbavit se odpadu ve sběrném dvoře v Klatovech. Tamní pracovníci totiž staré věci od mimoklatovských obyvatel odmítají přijmout. Od klientů požadují adresu.

„To proto, aby se v areálu nehromadil odpad od lidí z jiných obcí,“ vysvětluje opatření tajemník Městského úřadu v Klatovech Miroslav Šafařík. Test Sedmičky potvrdil, že pracovníci sběrného dvora si návštěvníky pečlivě zapisují. „Samozřejmě nemůžeme po nich chtít, aby se prokázali občanským průkazem. Tak si alespoň zapisujeme bydliště,“ říká pracovník Jaroslav Vizinger.

Proti uvedení své adresy nebyl ani Jiří Noha z Klatov. „Mně to nevadí. Já sběrný dvůr využívám tak desetkrát do roka a je to užitečná věc. Alespoň nejsou v okolí černé skládky,“ myslí si Klatovan. Areál pod hřbitovem, který je vybaven kontejnery na různý odpad, využívá i Hynek Drahný.

„Jednou jsem sem vezl staré pracovní boty a lampu, u které chyběl kabel. Věcí jsem se zbavil už před sběrným dvorem,“ tvrdí Drahný. Naráží na skutečnost, že v těsné blízkosti areálu postávají téměř denně sociálně slabší občané a přivážené věci si chtějí brát domů. To se potvrdilo i během testu Sedmičky. Tři lidé, kteří přijeli ke sběrnému dvoru, se zbavili věcí ještě předtím, než vjeli dovnitř. „Co vezete? Starou skříňku? Tu bych si vzal,“ tváří se šťastně jeden z postávajících.