Učitel zveřejnil účty klientů banky

Asistent z jihlavské polytechniky si stáhl data o klientech banky a jako zadání studentské práce je pověsil na internet.

Jihlavský novinář Petros Martakidis hledal na internetu své příbuzné v Řecku. Místo toho na webu našel seznam dvou stovek klientů banky ČSOB i s citlivými údaji. Kromě celých jmen a bydliště bylo u každého klienta uvedeno, kolik peněz a v jaké měně má na účtu.

„Nevěřil jsem vlastním očím. Tabulku jsem našel na stránkách Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Na první pohled šlo o seznam klientů ČSOB banky, kde mám účet i já,“ svěřil se s nepříjemným objevem Martakidis.

Byla to chyba, říká učitel

Týdeníku Sedmička se podařilo zjistit, že citlivá data z banky vynesl Miroslav Kružík, odborný asistent z jihlavské Vysoké školy polytechnické. Ten vysvětlil, že je použil jako učební pomůcku, aby se studenti naučili v počítači pracovat s tabulkami.

„Teď vím, že to byla chyba. Už jsem to řešil s bankou i vedením školy. Všechna data byla stažena a zničena,“ řekl Kružík. Seznam se podle svých slov před zveřejněním snažil upravit tak, že některá jména mezi sebou zpřeházel. Připustil však, že nebyl tak pečlivý, aby to udělal u všech klientů.

Podle úřadů jde o jednoznačné porušení zákona a ten, kdo seznam zveřejnil, by mohl být podezřelý z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za to hrozí až pět let vězení.

„Pokud je znám pachatel, tak je to případ pro policii. Je naprosto šokující, že si někdo stáhne data z banky a dá je na internet,“ uvedla mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

V zadání pro studenty se objevilo asi dvě stě lidí a firem, učitel ale přiznal, že původní seznam byl mnohem delší. Data klientů si stáhl v době, kdy v bance pracoval.

Více čtěte v aktuálním čísle týdeníku Sedmička