Uklouzli. Chtějí peníze.

Odškodnění za pád na chodníku může dosáhnout až stovek tisíc korun. Případů od loňska přibylo.

Už pět lidí letos podalo na boleslavský magistrát žádost o odškodnění, protože se zranili při pádu na zasněžených či namrzlých městských chodnících.
Jednou z nich je žena z Mladé Boleslavi, která skončila 11. ledna s pohmožděným bércem a poraněnou krční páteří v boleslavské nemocnici. „Uklouzla jsem na autobusové zastávce na třídě Václava Klementa před Bondy centrem,“ říká postižená, která si nepřála být jmenována. Kolik peněz získá, není jasné, protože její případ je teprve na začátku.
Pro tyto situace má město pojištění majetku a odpovědnosti. Zraněná žena se zřejmě odškodnění dočká. „Událost odpovídá skutečnosti, proto jsme doporučili poskytnout pojistné plnění,“ konstatuje vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství boleslavské radnice Josef Macoun. Ten den, kdy žena před Bondy centrem upadla, velmi vydatně sněžilo. Kvůli bariérám sněhu byl přístup na zastávky obtížnější.
Poškozená musí ale pojišťovně poslat posudek o bolestném a doklad o výši ušlé mzdy. „Dokud se nevyléčí, nelze říct výši odškodného,“ tvrdí Václav Bálek z České pojišťovny.

Odškodné je různé

Kdyby na ledu uklouzl pětatřicetiletý muž, který si vydělával třicet tisíc korun měsíčně, se zlomeninou zůstal v nemocnici měsíc a v neschopnosti byl dalších pět, činila by náhrada za bolestné čtyřicet tisíc korun, náhrada za ztrátu výdělku asi devadesát tisíc korun a kompenzace nákladů na léčení dvacet tisíc korun. Celkem 150 tisíc, pokud by neměl trvalé následky. K soudu se případ může dostat, pokud není majitel chodníku vůbec pojištěný nebo má pojištění nízký limit. Pro lepší dokazování je podle právníků dobré si zajistit svědectví lidí, kteří pád viděli.
Josef Macoun upozornil, že vlivy počasí musí ze zákona vlastník zmírňovat, nikoli úplně odstraňovat. „Takže i když bude sníh z chodníku odhrnutý, může člověk upadnout,“ konstatoval Macoun.

Jak je to s chodníky od loňského dubna odpovídají za schůdné chodníky majitelé
úrazů na zledovatělých chodnících přibylo o šedesát procent loni chtěli odškodné po radnici tři lidé, letos se zatím radnici ozvalo pět zraněných