Ukrást kolo? Bez problémů

Redaktor Sedmičky piloval zámek u kola na třech místech v centru města. Jaké byly reakce Táborských?

Je čtvrtek, jedenáct hodin. S nápadně velkou pilkou na železo vyráží redaktor do města, aby zjistil, jak je pro zloděje těžké odnést zamčené kolo. Navíc za bílého dne a na frekventovaných místech.
Fingované krádeže mají jasný scénář. Kolo zaparkuje kolegyně do stojanu a zamkne ho. Pak přijde řada na „zloděje“.

Zastavujeme nejdřív u úřadu práce. O kolemjdoucí není nouze. Čekám na příležitost za rohem. O chvilku později už pilka skřípe po ocelových lankách zámku na kole.
Nápadněji už snad ani krást nemohu. Z tohohle jen tak nevyváznu, honí se mi hlavou. Lidé okolo mne probodávají očima.

„Někdo tady řeže kolo,“ slyším za zády. Očekávám křik, nadávky i zásah policie. Nic se ale neděje. Zůstávám ještě deset minut na místě. Muže s pilou v ruce a černých brýlích na očích si ale nikdo nevšímá. Beru kolo a odcházím.

Opodál mne celou dobu sleduje mladík. „Myslel jsem, že jste ztratil klíče od zámku. Nenapadlo mě okřiknout vás. Zloději by asi takováhle krádež vyšla,“ dozvídám se, když mu vysvětluji situaci.
Podle odborníků jsem nebyl dost profesionální. „Zřejmě byste nikoho nedonutil, aby nám zavolal,“ říká táborský policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Na Táborsku letos řešili sedmdesát případů, při kterých zloději kradli i několik kol najednou. Za celý loňský rok to přitom bylo sto pět. Řádění „zloděje“ pokračuje. V přesné poledne sehrajeme podobnou scénku na třídě 9. května. Piluji zámek dobrých deset minut.
„Ztratil jsi klíče, co?“ naklání se ke mně muž, který sedí přímo vedle. Jasně, odpovídám stručně a hledím si svého.

Skoro za čtvrt hodiny lopotné práce mě nikdo za ruku nechytl, natož aby zavolal policii. Do třetice zkouším štěstí u kolostavu na Odpočinkové zóně Jordán. Chci, aby vše vypadalo, že využívám nabídnutou příležitost ke krádeži. Nervózně se rozhlížím. Lavičky kolem jsou obsazené, ale znovu se setkávám s apatií. I od muže, který pozorně sleduje celou akci. Bez komplikací kradu kolo a odjíždím.

Policejní mluvčí Miroslav Doubek popisuje strategii skutečných zlodějů.
„Kradou kola většinou ze sklepních kójí nebo chodeb paneláků. Nejčastěji v době, kdy je cyklistická sezona a po ní,“ uzavírá Doubek.