Úřady a armádu zaujal slovenský systém proti odposlechům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Bratislavská firma Ardaco získala povolení českého Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) k prodeji softwaru Silentel. O systém, který slouží proti odposlechům, se zajímá armáda i státní správa.

Silentel měl původně sloužit pro vojenské účely. Uživatel díky němu telefonuje přes uzavřený server, takže jej nelze odposlouchávat. „NBÚ ukončil certifikaci Silentelu a samotný certifikát by měl být k dispozici do týdne,“ uvedl produktový manažer Ardaco Michal Palát.

O finančním objemu zakázky by podle něho bylo předčasné mluvit. „Silentel budou moci kupovat a používat i ministerstva a státní úřady,“ dodal Michal Palát. Úřady se však chovají obezřetně. „Ministerstvo obrany nemůže předběžně vyjadřovat zájem o ten či onen konkrétní komerční produkt,“ uvedl mluvčí obranného rezortu Jiří Caletka. Podobně je na tom ministerstvo vnitra i úřad vlády.

Ardaco dodává Silentel za desítky milionů eur celému NATO, které teď odebírá pátou verzi produktu. „Obecně ale platí, že státní správa dává přednost domácím produktům,“ připomíná mluvčí Národního centra kybernetické bezpečnosti Radek Holý.