V Areně mají auto, jímž jezdil Hugo Haas

Muzeum historických automobilů v Olomouci nabízí návštěvníkům tři výstavy za jedno vstupné.

Kdo přijde do olomoucké Veteran Areny na výstavu historických automobilů a motocyklů, může se podívat současně i na historické telefony a navíc zhlédnout výtvarnou výstavu v Galerii umění. V kavárně uvidí ukázku historických rádií, jejichž výstavu chystají v muzeu na příští rok.

„Nejvíce k nám lidé jezdí kvůli autům, ale přijde si u nás na své a užije si tu celá rodina,“ říká provozovatel muzea Lubomír Pešák, který ho vybudoval a před dvěma lety otevřel. „Olomouc má bohatou historii a k historickému městu patří i výstava historie techniky,“ vysvětlil.

Moderní ocelová hala dýchá starými časy. Jsou v ní totiž historické automobily a motocykly. V jednom z aut například jezdil prvorepublikový herec Hugo Haas, v jiném uherský hrabě Török a v dalším prvorepublikový velvyslanec v Anglii Jan Masaryk. Soukromé muzeum Veteran Arena, které je největší svého druhu v Česku, patří mezi čtyři nejnavštěvovanější místa v Olomouci.

Od otevření ho navštívilo třiačtyřicet tisíc lidí. Peníze ze vstupného ale pokrývají jen čtyřicet procent nákladů. „Vloni bylo muzeum ve ztrátě 1,4 milionu korun. Pomohli nám sponzoři. Potřebujeme, aby k nám ročně přišlo ne dvacet tisíc, ale čtyřicet tisíc návštěvníků. Je to služba veřejnosti a lidé se u nás potěší,“ dodal Pešák.

Posteskl si, že z Olomouce a nejbližšího okolí moc návštěvníků nechodí. „Měli by vědět, že co viděli vloni, už tady není, expozici stále obměňujeme. Zvyšuje to atraktivitu muzea,“ řekl.

Unikátní auta Wikov

Návštěvníky láká stovka historických automobilů, třicet motocyklů a dalších exponátů souvisejících s historií motorismu, například benzinové stojany. „Exponáty patří dvanácti sběratelům, kteří je u nás zadarmo vystavují,“ sdělil
Pešák.

Muzeum se soustředí na české značky. „Pečlivě vybíráme auta v perfektním stavu, pětadevadesát procent z nich je pojízdných. Automobily se u nás střídají, za poslední rok máme třicet nových,“ upřesnil provozovatel.

Doménou sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, zejména značek Tatra, Wikov, „Zetka“, Praga, Aero a Škoda.

Muzeum se soustředí na značku Wikov, kterou vyráběla největší československá továrna na zemědělské stroje, prostějovská firma Wichterle a Kovařík ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Aby se továrna odlišila od jiných automobilek, vyráběla auta na míru. Například Tomáš Baťa si u nich zadal výrobu spacího vozu pro své zaměstnance.

Automobily Wikov patřily k technickým skvostům, které předběhly dobu a ovlivnily konstrukci aut v celé Evropě. Každý byl unikátem a vyrobilo se jich šest stovek podle firemního hesla „Wikov je aristokrat mezi vozy“.

Výrobní náklady ale překračovaly možnosti zákazníků, a tak byla výroba ve třicátých letech ukončena. „Máme největší sbírku aut Wikov na světě. Dochovalo se jich jen třicet a my vystavujeme patnáct,“ uvedl Pešák.

Historie techniky

Návštěvníci Veteran Areny si mohou prohlédnout i největší výstavu historických telefonů v Česku, která přibližuje vývoj telefonní techniky od roku 1890 do roku 1980. Výstava ohromí především děti, zvyklé dnes na mobilní telefony. Uvidí dřevěné aparáty, plechové i bakelitové telefony či mincovní automaty.

„Jsou tady čtyři stovky telefonů, telefonní seznamy a další exponáty,“ upřesnil Pešák. Telefony českých i zahraničních výrobců pocházejí ze soukromé sbírky dvou sběratelů.

V muzeu připravují rozsáhlou expozicí rádií. „V kavárně máme jejich malou ukázku. Je tam vystaveno zhruba třicet vesměs amerických rádií. Nová expozice bude mít šest stovek kousků a je majetkem jednoho sběratele,“ sdělil provozovatel muzea. Unikátní rádia návštěvníci uvidí příští rok.

Od poloviny března je v muzeu výstava obrazů, soch a uměleckých děl výtvarných umělců Olomoucka s názvem Tendence 2012. Představuje nové směry a tvorbu šestadvaceti současných moravských umělců.

„Od května pak návštěvníci uvidí výstavu obrazů významného moravského malíře Augustina Mervarta, který žil a tvořil v Přerově. Výstavu připravujeme s Muzeem Komenského v Přerově a budeme k ní vydávat monografii,“ upřesnil Pešák.

VETERAN ARENA

• Místo: Sladovní 103/3, Olomouc
• Otevřeno: do konce března středa–neděle 10.00–17.00, od dubna do září je otevřeno i v úterý Více na www.veteranarena.cz