V Bukovině hlídá pořádek "Rejžák"

Koupaliště v Dolní Bukovině prodělalo za poslední roky velké změny.

Poměrně nenápadný areál na okraji Dolní Bukoviny se s novým nájemcem výrazně změnil k lepšímu. Stačily dva roky a vzniklo koupaliště, ke kterému jezdí lidé ze širokého okolí. V plné sezoně ho denně navštíví až dvanáct set rekreantů.
Původní betonová nádrž slouží s mírnými úpravami od roku 1938. Nyní má areál i kvalitní zázemí.
„Postavili jsme nové sprchy, položili zámkovou dlažbu, upravili parkoviště a zmodernizovali tři kiosky,“ říká nájemce Milan Kyncl. Máme novou pokladnu a vstupní bránu. A samozřejmě atrakce pro děti i dospělé,“ říká Kyncl.

Bazén je ideální pro děti

Hlavním hitem je aquazorbing, průhledná koule, ve které se běhá po vodě. Zájemci si mohou zahrát oblíbený plážový volejbal nebo stolní tenis. Dětský koutek s houpačkami a skluzavkami je plný nejmenších návštěvníků. U stánku se zmrzlinou a ledovou tříští stojí frontu několik dětí.
V areálu je i kemp s elektrickými přípojkami pro stany a karavany. „Kapacita je okolo sta míst a máme téměř plno,“ říká Kyncl.
Bazén je ideální pro malé děti. Má bezbariérový přístup a tři čtvrtiny jeho plochy tvoří mělčina.
„Do poloviny bazénu mů-žu úplně sama a táta se na mě dívá ze břehu,“ říká sedmiletá Eliška.
„Jezdíme sem z Liberce už několik let právě kvůli dětem,“ potvrzuje Marcela Šraitrová. „Vím, kam je mohu pustit, a nemusím mít strach.

Na pořádek je „Rejžák“

Pořádek na koupališti a kvalitu vody má na starosti správce Jaroslav Riečan přezdívaný „Rejžák“. Jeho jméno ale lidé neznají, pouze přezdívku. Tu má napsanou velkými bílými písmeny na téměř každém pracovním oblečení. I na trenýrkách.
„Jsem na lidi hodně přísný,“ říká „Rejžák“. „Je to nezbytné, když chcete mít pěkný areál a kvalitní vodu. Minulý rok jsme měli nejlepší vodu v celém kraji, mnoho provozovatelů muselo zavřít koupaliště, a my měli vodu v normě celou sezonu,“ dodává „Rejžák“. Hygienická stanice v Mladé Boleslavi, která vodu kontroluje, považuje koupaliště v Bukovině za bezproblémové.

Celoroční péče

To ale vyžaduje každoroční důkladnou přípravu bazénu. „V květnu vypustíme bazén, spláchneme bláto a perfektně vyčistíme celou vnitřní plochu. Tu pak pečlivě nastříkáme barvou,“ vysvětluje „Rejžák“.
„Co je tu nový provozovatel, je výborná voda. S minulostí se to tu vůbec nedá srovnávat,“ říká obyvatel Mladé Boleslavi Tomáš Kadeřábek. Obyvatelé kempu si pochvalují také nové sprchy s teplou vodou a čisté toalety. V okolních lesích rostou houby a borůvky, Mnichovo Hradiště s krásným zámkem je vzdálené jen pár kilometrů. Ve vedlejší obci stojí známý pivovar Klášter Hradiště.
„Jsme tu poprvé na doporučení známých a je to tu přímo stvořené k odpočinku,“ říká Olga Vágnerová z Liberce.
Sedmička nakonec přece jen našla alespoň jeden negativní názor. „Všechno by bylo dobré, až na ko- máry. Hrozně štípou,“ postě- žoval si Ondřej Krištof z Li-berce.