V defilé olympioniků půjde i duch Alfonse Muchy

Nejvýraznějším olympijským symbolem jsou propojené kruhy, ilustrační foto

Nejvýraznějším olympijským symbolem jsou propojené kruhy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Po oblečení s motivy Františka Kupky na letní olympiádě v Londýně budou čeští sportovci na zimních hrách v Soči nosit opět oděv s uměleckým vzorem. Inspirací se stalo podle všeho dílo Alfonse Muchy.

Český olympijský výbor odhalí vizuální motiv oblečení pro Soči v úterý. „Nechte se překvapit,“ odvětil mluvčí ČOV Alexandr Kliment na otázku, zda motivem bude Mucha.

Napovídá tomu, že představení se uskuteční v Obecním domě, kde se právě koná expozice . Bývalý první tenista světa má být odhalení přítomen.

Podle informací MF Dnes by mělo mít oblečení motiv jednoho z návrhů první československé poštovní známky, které Mucha vytvořil. První známka s panoramatem Hradčan se do oběhu dostala dva měsíce po vzniku státu v roce 1918 .

Na posledních dvou olympiádách čeští sportovci svým oděvem zaujali. Ve Vancouveru 2010 poutali pozornost pestrobarevnými oděvy, loni v Londýně zaujali holinkami a inspirací oblečení byl obraz Amorfa - Dvoubarevná fuga z Kupkovy tvorby. Obě kolekce si mohli zájemci poprvé v historii zakoupit.