V Hradci vyrůstá unikátní parkovací dům pro kola

Pilotní projekt, který ojedinělým způsobem řeší parkování jízdních kol, vyrůstá v Hradci Králové u terminálu hromadné dopravy. První parkovací dům pro jízdní kola v Česku by se měl otevřít do konce září. Informuje o tom hradecký magistrát.

„Parkovací dům pro kola by měl zahájit testovací provoz do konce září,“ uvedl za dodavatele stavby podnikatel Rudolf Bernart, který se při řešení inspiroval na Tchaj-wanu. Ocelová osmiboká konstrukce pro 116 kol bude zajištěna čipovým systémem. Na volné místo bicykl automaticky vyveze výtah. Kolo bude chráněno před nepřízní počasí i zloději.

Výhodou vznikajícího domu je i to, že si cyklisté už nebudou muset svá kola odstrojovat. Brašny s nářadím či jinými hodnotnými věcmi mohou beze strachu ponechat společně s bezpečnostní přilbou u kola. „Doufáme, že dojde k oživení té skupiny cyklistů, která z obavy před ztrátou kola do města dosud nevyjela. Podpořit by tento úmysl měl i fakt, že tu mohou být zaparkována i kola drahá, která zde budou pojištěna,“ doplňuje Bernart.

„V rámci svých investičních akcí město nezapomíná ani na umístění stojanů či zařízení pro kola u obvyklých cílů dopravy, a to v odpovídajícím počtu a ve vhodném provedení. Příkladem takto řešeného území by měla být v současnosti rekonstruovaná přilehlá ulice S. K. Neumanna a Dukelská s návazností na náměstí 28. října,“ dodává náměstek primátora Jindřich Vedlich. Podle posledního průzkumu mobility obyvatel města Hradec Králové zaujímá první příčky v Česku v každodenní přepravě obyvatel na kole.