V Jihlavě začala výstavba Vědeckotechnického parku za 400 milionů

V Jihlavě vyroste do roku 2014 nový Vědeckotechnický park (VTP) a Centrum pro transfer technologií (CTT) Vysočina. Zaměří se především na energetiku a má se stát jedním z klíčových technologických pracovišť v zemi. Investice přesahuje 400 milionů korun. V rámci vědeckotechnického parku vznikne více než 50 pracovních míst, dalších 150 až 200 pozic by se mělo objevit u spolupracujících firem, uvádí sdružení Energoklastr, které projekt zastřešuje.

Energoklastr je sítí vzájemně propojených společností, institucí a organizací, které díky vzájemné spolupráci upevňují a posilují svoji pozici v českém i zahraničním prostředí. „Jedinečnost projektu spočívá v možnosti otestovat výsledky špičkového výzkumu v reálném prostředí a následně je uvést do praxe,“ říká předseda Energoklastru Jan Rakušan.

Hlavními partnery CTT Vysočina jsou Mendelova univerzita v Brně a pražské České vysoké učení technické (ČVUT). K dalším partnerům patří například Centrum pro vývoj, výzkum a inovace (CVVI). Finančním partnerem se stala Komerční banka. Projekt získal podporu bezmála 300 milionů korun z Operačního programu Podnikání a inovace. Pomůže nastartovat hlavně malé a střední firmy, které tu budou moci uskutečnit svoje inovační plány.

Hlavní oblastí zájmu vědeckotechnického centra bude snižování energetické náročnosti, materiálové inženýrství nebo využívání biomasy. Jednotlivé laboratoře se zaměří také na využití bioplynu v energetice či experimentální vývoj a výrobu tenkých vrstev. Nedílnou součástí záměru je i provozování centra transferu technologií a podnikatelského inkubátoru. „Projekt nám dovolí uplatnit teoretické znalosti a odbornost našich pracovníků přímo ve spolupráci s praxí,“ mínil děkan fakulty elektrotechniky ČVUT a předseda správní rady Energoklastru CTT Vysočina Boris Šimák.