V Karviné žije polovina všech Foltynů

Nejčastější příjmení obyvatel Karviné? Novák, Sikora a Foltyn.

Když se Renáta Sikorová vdávala, klesla z druhé příčky žebříčku nejčastějších příjmení v Karviné na příčku téměř poslední. Vzala si totiž za manžela Tydlačku a ti jsou v Karviné jen dva. V Orlové jich žije šest. „O tom, že je tady Sikorů hodně, vím, a proto mi vůbec nevadilo, když se mi příjmení změnilo na Tydlačková. Neměla jsem s tím žádné problémy a rychle jsem si zvykla. S mužem se však setkáváme s tím, že ho často přejmenovávají na Tydlaček. Ale s tím asi nic nenaděláme,“ vypráví Tydlačková. Kdyby si dali v Karviné Sikorovi sraz, sešlo by se jich celkem 240. Naopak třeba Stryja, Oramusová, Meško nebo Tuhý si mohou být jistí, že kromě nich se tak v Karviné už nikdo jiný nejmenuje. Také Mimochodků nechodí po Karviné moc. Jsou jenom dva. „Tak v Karviné to tedy budeme asi jenom já a bratr. Pocházíme z jižní Moravy od Klentnic, kousek od Mikulova. Tam, co vím, žije Mimochodků určitě více,“ usmívá se Jan Mimochodek. K málo častým příjmením, ale hojně zastoupeným zrovna v Karviné, patří Čempelovi. V Česku je jich celkem osmatřicet a v Karviné jich žije rovná osmnáctka. „Může se stát, že se na malém území může na přední místo dostat i příjmení, které v republice nepatří mezi nejčastější. Zvlášť když výběr omezíme jen na jedno město,“ říká Robert Šindler z ministerstva vnitra. Ale je tomu i naopak. Příjmení, která jsou v republice častá, zabírají v Karviné nižší příčky. Horákovi jsou na severní Moravě a ve Slezsku v první desítce, v Karviné se do desítky nedostali.

Hanzelů je také dost

Mezi velice častá příjmení patří i to, které nosí primátor města. V Karviné žije jednadevadesát Hanzelů. „Naše rodina pochází přímo z Karviné, ale dnes už někteří z nás žijí i v Havířově nebo Orlové. Sám znám jediného člověka stejného příjmení, který určitě není můj příbuzný,“ uvádí k žebříčku karvinský primátor Tomáš Hanzel. Příjmení, která patří v Česku ke klasice, se najdou i v Karviné. Nováků žije v Česku něco málo přes čtyřiatřicet tisíc, v Karviné je jich 274. Karviná má i polskou verzi Nováka. Nowak obsadil v nejpočetnější desítce deváté místo. První desítku nejčastějších příjmení pak ukončují Horváthovi.

Karviná je pak podle statistik ministerstva vnitra baštou Foltynů. Ve městě žije polovina Foltynů z celé České republiky. „Znám kromě našich příbuzných i další Foltýny a Foltyny, je jich tady opravdu hodně,“ souhlasí Anna Foltýnová. Celkem Karviňané nosí téměř pětasedmdesát tisíc nejrůznějších příjmení. Někteří z nich se pyšní stejnými příjmeními jako známé osobnosti. Třeba Havlů je čtrnáct, Krausů patnáct, Bartošových dvaatřicet, Hložkové jsou dva a Gottwaldů je deset. Na čelních příčkách žebříčku jsou i vietnamská jména. Například Dang Xuanů je ve městě čtyřiatřicet. Psycholog Tomáš Kvarda říká, že vztah k příjmení se lidem formuje zhruba od šesti let. „Malé dítě vnímá své příjmení jako součást sebe. Teprve až jde do školy, tvarují jeho vztah k příjmení i reakce okolí,“ vysvětluje Kvarda.