V Kraslicích přivítají jaro stylově

Stovky vyšňořených kraslic vystavuje v těchto dnech městská knihovna v příhraniční obci na Sokolovsku.

Velikonoční kraslice ve vitrínách i košíčcích z majetku Asociace malířů a malířek kraslic České republiky si mohou letos lidé prohlédnout v prostorách digitálního kina Domu kultury Kraslice od 22. do 25. března. „Návštěvníci výstavy uvidí nejen kraslice, ale i jejich výrobu tradičními i netradičními technikami,“ zve na akci Jana Obstová, ředitelka městské knihovny.

Dalšími doprovodnými ukázkami řemesel bude v obci také letos paličkování, zdobení perníčků, výroba z kukuřičného šustí a vizovického pečiva.

Název je zkomoleninou

Jméno obce se k české kraslici nepojí. Spíš je staroněmeckou zkomoleninou špičatého lesa, jehož jméno se časem přeneslo z kopce na hrad, a pak i do údolí na řadu vesnic, které Karel IV. povýšil roku 1370 jako celek na královské město.

Samotné zdobení velikonočních vajec se pojí ke starým lidovým obřadům v období jarní rovnodennosti a kraslice jsou jedním z významných dokladů tradičního lidového umění. Původní zdarový a ochranný význam některých vzorových motivů na nich je dnes už nerozluštitelnou tajenkou, jejíž původ je starý, a tak na význam znaků lidé časem zapomněli. Přesto ve zdobení kraslic výtvarníci stále nalézají zdroj inspirace.

A jak kraslice zdobit? „Měly by podržet starší techniky a vzory a nestupňovat křiklavou pestrost,“ radí Jaroslav Orel ve své knížce O kraslicích. Lidé by podle něj měli dodržovat správné techniky a znát principy tradičního lidového kraslicového umění.

„Zdánlivě drobná kraslicová tvorba je ve své podstatě uměním. Znalost tradice a povědomí svázanosti s ní je bezpečnou základnou k jejímu udržení a dalšímu rozvoji,“ píše Orel.

V představě lidu bylo vejce vždy symbolem nezanikajícího života a usadilo se v dávných kultech. Dávání vajec do hrobu zemřelým je obecně známé u Germánů, u lidu v oblasti avarské i u Slovanů, kde byl tento zvyk velmi rozšířený. Znalosti voskové batiky při zdobení vajec a používání červené a žluté barvy se táhnou už od pravěku. „Je rovněž pozoruhodné, že v lidových obřadech se vejce zdobí jako symbol výhradně v jarním období. Je zdánlivě mrtvé, ale je v něm život, znovuzrození, mající obdobu v pravidelně se střídajících periodách zimy a jara,“ všímá si Orel.

Kraslice na razítku

Kraslice mají v Česku dokonce svou galerii, kterou v Libotenicích v Ústeckém kraji provozuje stejná asociace, která v těchto dnech zapůjčila své exponáty do Kraslic.

Ty se objevují i na příležitostném razítku České pošty. Jako dávají na Božím Daru razítka na vánoční přání, značkují v Kraslicích ta velikonoční. Právě Kraslice jsou totiž kvůli svému jménu symbolem jara a jeho největšího svátku. Každoročně pracovnice pošty v Kraslicích dají příležitostné velikonoční razítko až na dvacet tisíc pohlednic.

Na loňském razítku bylo malované vajíčko a navrhl jej rytec Miloslav Bláha. Velikonoční příležitostná razítka se lidem líbí, každoročně se totiž umisťují na předních příčkách v anketě o nekrásnější příležitostné razítko, kterých chystá Česká pošta přibližně šedesát ročně. „Jejich výjimečnost spočívá v tom, že se používají pouze několik dní,“ říká Marta Selicharová, tisková mluvčí České pošty.

Stejně každý rok vychází také velikonoční známka, se kterou se vydává obálka s velikonočními motivy.

Nejznámějšími razítky České pošty jsou ta na Vánoce, Valentýna a Velikonoce. Hned dvě z nich tedy patří ke Karlovarskému kraji.

A jeden tip na závěr. Velikonoce slavíme kvůli zmrtvýchvstání Ježíše Krista, tedy nejslavnějšímu zázraku. Jeden si podle legendy schovávají také Kraslice. Odehrává se na kopci Hausberg, kde se na Velký pátek prý otevírá skála a vydává své poklady. Ale pozor, nesmí se tam nahlas promluvit. Jinak mluvkové skončí jako kdysi jistý chuďas, který sílu okamžiku neunesl, vykřikl a odešel domů s prázdnou. Kdo tedy do Kraslic vyrazí i za dobrodružstvím, ať to má na paměti.

Kraslice se chystají na svou výstavu už potřinácté.

KRASLICE V KRASLICÍCH

• Výstava velikonočních kraslic je v sále kina Domu kultury Kraslice od čtvrtka do neděle denně v 9.00–17.00.

JAK ZÍSKAT RAZÍTKO

• Na přání, které chcete poslat, napište adresu a nalepte poštovní známku. Přání vložte do čisté obálky, kterou také oznámkujete a pošlete na adresu Velikonoční pošta, 358 01 Kraslice. Razítkovat se na poště bude od 23. března do 29. dubna 2011.