V městských sadech padne o sto stromů méně

Nový projekt obnovy Městských sadů počítá s vykácením 360 stromů. A to je mnohem méně, než bylo v původním návrhu

Bezmála pět set stromů chtěl pokácet opavský magistrát v Městských sadech. Proti tak radikálnímu zásahu do největšího opavského parku se postavili lidé i organizace. Výsledek? Stromy v alejích zůstanou stát. „Některé stromy jsou ve špatném stavu, i když to nemusí být na první pohled patrné. Když se zvedne vítr, padají větve, a to je nebezpečné,“ vysvětlovala vedoucí odboru životního prostředí Marie Vavrečková. Vzhledem k tomu, že magistrát projekt nepředstavil, jak sliboval, uspořádalo v loňském roce sdružení Za Opavu happening, na kterém jeho členové stuhou označili všechny stromy určené ke kácení. „Původně měly být vykáceny stromy podél cest v parku. Teď naprostá většina stromů z alejí zůstává v projektu stát,“ řekl Dalibor Halátek ze sdružení Za Opavu. Happening názorně ukázal, které stromy z parku zmizí, což lidi šokovalo. „Vypadalo to, jako by tam nemělo zůstat nic. Pro mě je úplně nepředstavitelné, že by všechny ty stromy byly pryč,“ řekla Kateřina Volníková, která happening navštívila.

Další generace se kácení nevyhne

Tlak veřejnosti a agentury ochrany přírody v Ostravě donutil radnici projekt obnovy parku přepracovat. Stromů se pokácí méně, podle některých to ale není nejlepší řešení. „Objem kácení byl v projektu dán tím, že jsme se rozhodli pro jednorázovou a důslednou výměnu hlavních alejí v parku. Od toho jsme kvůli nesouhlasu veřejnosti upustili. Výměnu stromů v alejích bohužel nejde provádět průběžně. Je to zásah, který vyžaduje rozhodnost a odvahu společně s dostatečným finančním zázemím,“ uvedl spoluautor revitalizačního projektu Petr Ondruška. Podle něj odpor občanů kácení pouze oddálil. „Peníze byly, odvaha investora také, podpora ze strany veřejnosti ne, takže se vše odloží na další generaci,“ dodal Ondruška.

Odpůrcům kácení nový projekt vyhovuje

Upravený projekt, ve kterém zůstávají aleje zachovány, vyhovuje odpůrcům kácení, autorům loňského happeningu.
„Většina stromů, které jsou dnes navrženy ke kácení, jsou různé túje a přerostlé keře. Ty byly do parku často živelně vysazovány v průběhu posledních padesáti let. Ostatní kácení se týká několika stromů, jež jsou ve vážném stavu a u několika dalších stromů je nutnost kácení diskutabilní. Nicméně součástí projektu je i rozsáhlá výsadba nových stromů a z pohledu našeho sdružení je projekt přijatelný,“ shrnul postoj sdružení Za Opavu Dalibor Halátek. Členové sdružení však stále čekají na slíbené veřejné projednání. Podle radnice se uskuteční příští rok. „Bude až poté, co bude projekt dokončený. Předpokládáme, že se tak stane na jaře příštího roku,“ upřesnil mluvčí opavské radnice Jan Šindler.