V Mostě se pěstuje réva přes 800 let

Vinařská tradice v Mostě málem zanikla. Obnovil ji až Ivan Váňa.

Zlatožlutá barva, jemná, až mandlová vůně a příjemná chuť. Tak chutná Rulandské šedé z mosteckých vinic. Přitom stačilo málo a víno z Mostecka by už nikdo neochutnal. Vinice totiž v první polovině dvacátého století zanikly.
Obnovenou tradici vinařství v Mostě, který proslul zejména těžkým průmyslem v čele s těžbou uhlí, proto Sedmička zařadila do seriálu nazvaného Sedm událostí, které změnily město.
První písemný záznam o pěstování vinné révy na Mostecku pochází z roku 1207. Guru mosteckého vinařství Ivan Váňa ale předpokládá, že pěstitelé hroznů založili první vinice v malebné krajině Českého středohoří už před více než tisíci lety. „Most je čtvrtým nejstarším sídlem v Čechách po Mělníku, Praze a Litoměřicích, kde se pěstuje réva vinná. Myslím si, že tradice vinařství se odvíjí od rozšíření křesťanství na našem území, tedy od počátku jedenáctého století. Ve dvacátých letech dvacátého století zanikly vinice na Mostecku,“ říká Váňa. Když přišel na podzim roku 1966 do Mostu z Prahy, jen málo pamětníků mělo o bývalých místních vinicích nějaké povědomí,“ zavzpomínal Váňa.
Právě Váňovou zásluhou se Most a jeho nejbližší okolí vrátily mezi českou vinařskou elitu. Pěstitelova rodinná firma České vinařství Chrámce se třiceti stálými zaměstnanci nyní obhospodařuje třiasedmdesát hektarů vinic a je největším výrobcem vín z vlastních hroznů v Čechách. Vína jsou navíc velmi kvalitní a patří mezi tuzemskou špičku, zeměpisné podmínky jsou ve zdejší oblasti stejné jako v Burgundsku či Porýní. Vinice se staly i novou mosteckou dominantou. Váňa si totiž splnil letitý sen a před časem se pustil se svými spolupracovníky do obnovy vinohradů v tradičních polohách na svazích pod hradem Hněvín a na Širokém vrchu, kde zůstaly zachovalé čedičové terasy ze středověku. „Nemohl bych v klidu umírat, pokud bych vinice na Hněvíně a Širokém vrchu neobnovil. Navíc se nám podařilo změnit pohled na město, vinice jsou viditelné zdálky při příjezdu do Mostu,“ doplnil.
Obnovení vinic je zlomovým okamžikem nejen pro mostecké vinaře, ale také pro celý region. Svědčí o tom i skutečnost, že jednu sazenici Ryzlinku rýnského na „Nebeské vinici u černé borovice“ ve svahu pod Hněvínem vysadil v březnu 2004 osobně prezident Václav Klaus s chotí Livií.