V nové klatovské průmyslové zóně otevře provozy prvních pět firem

Prvních pět firem už dokončuje své provozy v nové sedmnáctihektarové městské průmyslové zóně Pod Borem na okraji Klatov. Město zatím uzavřelo smlouvu o budoucí kupní smlouvě s 19 firmami z Klatov a nejbližšího okolí. Zbývá ještě obsadit necelých pět hektarů, řekl starosta Rudolf Salvetr (ODS). Krize záměry investorů o měsíce zpozdila, ale nyní se jejich aktivita znovu rozbíhá.

„První firmě, která splnila veškeré podmínky města a už jsme jí tedy prodali pozemek o rozloze 0,9 hektaru, je Velkoobchod s nápoji Klatovy,“ řekla Olga Osangová z odboru rozvoje města. Zkolaudováno už má také Autodoprava Vítovec a Pneuservis Kuběna, obě firmy jsou z Klatov. Výrobu kabeláží, elektroinstalace a prodej technických svítidel také brzy rozjede Elektro Kt Group z Janovic a Kamenictví Král z Klatov. Obě firmy musí podle smlouvy zkolaudovat nejdéle do konce roku, ale stihnou to dříve.

„Smlouvy o budoucí smlouvě máme s 19 firmami,“ řekla Osangová. Podle starosty už všichni pracují na projektech. Plošně největším investorem bude místní Klatex, výrobce textilií z druhotných surovin, který postaví halu na pozemku 1,5 hektaru. Zajímavá bude firma Fík místního podnikatele. V zóně umístí zkušebnu na své průmyslové pece. Zónu pod Borem začalo město nabízet před 2,5 lety, těsně před začátkem hospodářské krize. Podnikatelé museli své nové provozy zkolaudovat do tří let. Během nich ale někteří kvůli recesi odstoupili. Zastupitelstvo proto rozhodlo, že noví zájemci už budou muset hradit před podpisem smlouvy o smlouvě zálohu ve výši třetiny ceny pozemku, který město trvale prodává za 320 korun za metr čtvereční. „Nově už se nám přihlásily dvě firmy - Matějka z Bolešin, což je kovovýroba, a klatovský Ekointeriér zabývající se výrobou nábytku,“ řekla Osangová. „Krize záměry investorů zpozdila, ale nyní se to znovu rozbíhá. Důkazem je uzavření smluv se dvěma novými firmami,“ dodal starosta. Pokud firmy nezkolaudují do tří let, pozemek nedostanou.