V Praze pokračuje výstavba nových kanceláří

V Praze i nadále pokračuje výstavba nových kanceláří. Navzdory krizi, která se s určitým zpožděním projevila poklesem této výstavby, jsou na trhu silní developeři schopni dodat nové prostory. Jak analytici firmy Jones Lang LaSalle (JLL) evidují, řada projektů je ve stejné fázi příprav již delší dobu. V mezidobí postoupily z plánování do fáze, kdy již mají platné územní rozhodnutí či dokonce stavební povolení.

„Současná situace na trhu je však značně odlišná od doby před krizí, kdy docházelo k masivní spekulativní výstavbě, jež vyvrcholila rokem 2008, kdy bylo na trh dodáno 320 tisíc čtverečních metrů kanceláří. Do výstavby se tak pouští jen developeři, kteří mají zajištěn předpronájem nebo ti, kteří mají dostatečně silné finanční zázemí a mohou tak využít předpokládaného propadu nabídky,“ uvádí JLL.
Zatímco během uplynulých deseti let bylo na trh dodáno v průměru 157 tisíc metrů čtverečních kanceláří ročně, letos to bude jen necelých 106 tisíc metrů čtverečních, z nichž již 19 600 metrů čtverečních bylo dokončeno v první polovině roku. To je oproti „postkrizovému“ roku 2010 více jak stoprocentní nárůst, ale i tak to znamená propad v nabídce. Pro rok 2012 je ve výstavbě necelých 100 tisíc metrů čtverečních kanceláří. „Vzhledem k tomu, že výstavba takovýchto objektů zpravidla trvá zhruba 18 měsíců, lze toto číslo považovat za víceméně konečné,“ dodává JLL.

Historicky byla nejaktivnější a nejvyhledávanější částí Praha 1. Kvůli omezením spojeným s památkovou ochranou však neposkytovala dostatek možností pro velké firmy. Logickou volbou developerů tak byla Praha 4 a Praha 5, zejména v oblastech, kde je dobrá dopravní dostupnost, tedy ideálně u metra. „Tento trend pokračuje, když z více než 194 tisíc metrů čtverečních s plánovaným dokončením v letech 2011 až 2013, které jsou v současné době ve výstavbě, míří plných 49 procent právě na Prahu 4 a Prahu 5,“ upozorňuje JLL. S rychlým rozvojem těchto oblastí došlo k poklesu nabídky vhodných pozemků, a tak se dnes developeři soustředí na nově vznikající kancelářské zóny. Přední úlohu hraje nyní Praha 8, kam míří 37 procent veškeré aktuální výstavby. Pro Prahu 8 hovoří několik faktorů, a to zcela nová infrastruktura a tím zajištěná dobrá dopravní dostupnost, blízkost centra města a v neposlední řadě i fakt, že byla provedena protipovodňová opatření, což zvýšilo atraktivitu této dříve zanedbané čtvrti.

V neposlední řadě je v Praze řada rozvojových území, u nichž se mluví o velkém podílu kancelářské výstavby. Jsou to především bývalá nádraží, ať už Bubny, Smíchov či Žižkov. V oblasti Smíchova je momentálně nejmenší neobsazenost kanceláří a vysoká poptávka, což by mohlo přispět k úspěchu projektů v této lokalitě. Na druhé straně území nákladového nádraží Žižkov postrádá jeden z hlavních faktorů pro úspěch nových kanceláří, a to snadný přístup z metra. Všechna rozvojová území pak spojuje jedna velká nevýhoda, na rozdíl od projektů, které jsou již v pokročilých stadiích příprav, nemohou pružněji reagovat na vývoj trhu, neboť potřebují změnu územního plánu, což je stále otázkou několika let.