V tenise rozhoduje hlavně silná vůle

Tenis je psychicky náročný sport. Dá zabrat i rodičům. Sedmička ho představuje v dalším díle svého seriálu.

Wimbledon, French Open, Australian Open a US Open jsou slavné grandslamové turnaje „bílého sportu“. Každý tenista touží, stát se jejich vítězem. Čím dříve začne, tím lépe. Ideální je to tak v pěti šesti letech.

„Když dříve přišlo dítě v devíti a bylo šikovné, všechno dohnalo. Dneska nemá šanci,“ vysvětluje trenérka Marcela Bacíková.

V deseti letech děti začínají jezdit na turnaje, a komu chybí základní dovednosti, musí se smířit s tím, že nejspíš nebude vyhrávat. Pak ho většinou hra přestane bavit a končí.

Peníze a čas rodičů

Dítě, které rodiče na tenis přihlásí, si může hru na několik týdnů zkusit. Pak se uvidí, jestli má smysl pokračovat. Talentové zkoušky děti nedělají.
„Zpočátku není tenis finančně náročný. Děti trénují po skupinkách a cena za lekci se mezi ně rozpočítá,“ upřesňuje Bacíková.

Kromě oblečení potřebují pouze malou raketu. Vyplétaná stojí kolem patnácti set korun. Ještě nedávno ale děti začínaly s pálkami ze dřeva a někteří trenéři na ně stále nedají dopustit. „Naučí se technicky lépe vést úder. Od vyplétané rakety se míček nekontrolovatelně odráží, aniž by dítě umělo ovlivnit jak a kam,“ myslí si trenér Přemysl Špaček.

Do kariéry malých sportovců se musí od jejich deseti let výrazně zapojit i rodiče. Vozí je po turnajích a jde o velkou investici času i peněz.

O úspěchu hráčů nerozhoduje jen talent. „Z osmdesáti procent je tenis o psychice. Záleží na tom, jak jsou děti schopné zvládat krizové situace, ve kterých jim na kurtě nikdo nepomůže. Hráč musí také umět číst soupeře a odhadnout jeho slabiny,“ dodává Špaček.

Nejdůležitější je však vůle. „Příkladem je Radek Štěpánek. Je mnoho technicky vybavenějších hráčů, ale jeho nasazení v zápase a odhodlání zvítězit jsou obrovské. Proto patří do světové špičky,“ vysvětluje.

Tenis vidí jako vhodný sport pro děti lékař Josef Lutovský. „Celkově rozvíjí tělo. Nejde sice popřít, že u něj dochází k jednostrannému zatížení, ale to je problém asi každého sportu,“ uvádí.
U tenisty je zatížená více jedna polovina trupu, podle toho, jakou rukou tenista hraje. „Doporučuji provádět kompenzační cvičení a vyhnout se tak do budoucna zdravotním problémům,“ dodává. Na tenis chodí i desetiletý Jakub Sedláček. „Chci se jednou dostat na velký turnaj, třeba na Wimbledon,“ prozrazuje své přání mladý tenista.