V Troubkách vzniklo občanské sdružení Povodňová Ochrana Morava

V Troubkách založili občanské sdružení Povodňová Ochrana Morava. Rozhodli se totiž vyrazit do boje proti povodním v čase, kdy si připomínáme třináct let od katastofálních povodní, krátce poté, co jejich stálou hrozbu připomněla další velká voda.

Cílem sdružení Povodňová Ochrana Morava je především zajištění, zkvalitnění a koordinace protipovodňových aktivit na celé Moravě a v jednotlivých povodích a regionech s důrazem jak na místní i strategická protipovodňová opatření. Zakládajícími členy se stali především obyvatelé Troubek, Přerova, Vlkoše, Vinar a Hranic. Povodňová Ochrana Morava – zkráceně POM má sídlo v Troubkách, symbolu boje s povodněmi v České republice. Na svých stránkách www.biouhli.cz uvádí podrobnosti i užitečné informace o opatřeních proti povodním.

Boj za Suchý poldr v Teplicích nad Bečvou

Důležitým dokumentem pro sdružení je Olomoucká výzva, kterou vydali hejtmani moravských krajů po květnových povodních, a která obsahuje základní body boje s povodněmi.

Sdružení nyní především oslovuje obce a instituce a hledá podporu pro svůj hlavní záměr, realizaci projektu „Suchý poldr Bečva, Teplice“. Cílem sdružení je tedy hlavně opětovné iniciování, zajištění, realizace a následné provozování protipovodňového díla „Suchý poldr Bečva, Teplice“, které bude chránit obce a města hluboko po toku řeky Bečvy a Moravy a je tudíž dílem s širokým a celoplošným významem.

Jednaní s majiteli pozemků

Toto dílo se s menšími či většími přestávkami připravuje už dvanáct let. A dodnes je prakticky na stejném místě, jako tehdy. Jeho realizace totiž stojí na nevyřešených majetkoprávních vztazích. A právě tyto vztahy se snaží Povodňová Ochrana Morava urychleně řešit především formou osobních jednání s jednotlivými majiteli pozemků a neustálým seznamováním vlastníků dotčených pozemků ale také občanů přilehlých obcí s detailními podrobnostmi projektu.

Oslovili města a obce

Sdružení už jednalo i s několika volenými zástupci za Olomoucký kraj, připomeňme například vystoupení na zastupitelstvu Olomouckého kraje v červnu, které bylo velmi dobře přijato jak hejtmanem Tesaříkem, tak náměstkem Horákem a celým zastupitelstvem.

Dále představení sdružení na zastupitelstvu města Přerova, jednání s poslankyní Andrýskovou, se senátorem Lajtochem a se starosty Hranic, Teplic nad Bečvou, Troubek, Skaličky, Lobodic, Ústí, Černotína, Chropyně, Rokytnice a dalších.

Podpoří protipovodňová opatření a jejich ekonomické využití

Druhou oblastí, které se sdružení věnuje, je podpora obcím a regionům na území Moravy při budování a provozování jejich lokálních protipovodňových opatření a také jejich ekonomicky přínosné využívání, neboť některé stavby protipovodňové ochrany se přímo nabízejí k ekonomickému využití a nemusí být tudíž pro stát jen finanční zátěží, ale i přínosem. Sdružení nabízí pomoc při realizaci, předběžném projednávání staveb, tvorbě DUR, SP či projektů, zařizování povolení, zastupování ve věcech protipovodňových opatření, zajištění financování, majetkovém vypořádání, údržbě nových a starších vodních děl a protipovodňových staveb či drobných protipovodňových opatření.

Zabývá se i lokálními opatřeními proti „bleskovým povodním“.

A zajišťuje též návrhy, projednávání, financování a ekologické provádění pravidelné údržby a očisty vodních toků a drobných vodních toků taktéž v souladu s „Olomouckou výzvou“ hejtmanů moravských krajů.

Povodňová Ochrana Morava tímto způsobem zve všechny obce, firmy, občany a instituce ke spolupráci na zásadním a rychlém řešení komplexní povodňové ochrany na Moravě. Sdružení hledá místní občany a firmy a velmi rádo využije všech jejich místních zkušeností, znalostí a možností v souvislosti s povodňovou ochranou.

Chtějí zřídit 80 poboček v obcích

Vlastním záměrem Povodňové Ochrany Morava je i zřízení poboček v obcích, ohrožených povodněmi a to nejen podél Bečvy a Moravy, ale i v dalších oblastech Moravy. V plánu je zhruba 80 místních poboček. Místní pobočky se budou zabývat především čištěním koryt řek a drobných vodních toků a svodnic a to i během vegetačního období (těžba štěrku a naplavenin a odstraňování nepatřičné biomasy).

Samozřejmě dalším bodem činnosti místního zástupce bude i realizace a údržba protipovodňových staveb v katastru pobočky a také plnění úkolů dle potřeb a dle místní situace.

Každá rada může být užitečná

Sdružení a jeho členové jsou přesvědčeni, že každý člověk a každá jeho rada, každý jeho nápad může být užitečný při společném snažení proti povodním.

Příspěvky na činnost

Povodňová Ochrana Morava také veřejně a velmi zdvořile žádá všechny občany, obce, města, firmy a instituce o finanční příspěvek na podporu její činnosti. Příspěvky budou použity k financování činnosti sdružení a na koordinaci, přípravu a zajištění realizace protipovodňových opatření na Moravě, především pak úkonů souvisejících s realizací protipovodňového díla „Suchý poldr Bečva, Teplice“.

V tomto případě se tedy jedná především o kompletaci a zajištění podkladů pro zpracování a provedení dokumentace k územnímu řízení „Suchý poldr Bečva, Teplice“ a kroků nutných k zajištění pozemků a majetkoprávních vztahů pro toto dílo.

Povodňová Ochrana Morava sídlí v Troubkách a další informace naleznete na nebo na infolince 608 927 446.