V zatáčkách se pořádně naklánějte

Janov nad Nisou nabízí kromě nezapomenutelných výhledů nebo exkurze do sklárny, také adrenalinovou jízdu na bobech. Zdejší dráha je jednou z nejstrmějších ve střední Evropě.

„V zatáčkách se naklánějte a hlavně nejeďte moc rychle,“ volá paní na svého muže s malým synkem. Přečetla si to na upozornění u provozního řádu. „Já sama se docela bojím, ale pro kluky to bude skvělý zážitek,“ vysvětlila svou neúčast na jízdě Tereza Hejdová.

„Jinak se mi tady moc líbí a do Bedřichova se vrátíme až po obědě,“ dodala s tím, že jsou v Jizerských horách na dovolené z Moravy. Bobovou dráhu ročně navštíví tisíce lidí. „Pořádáme tady, pokud nám to počasí dovolí, různé zábavně sportovní akce.

Adrenalin i zábava

Velmi vydařená byla například snowboardistická exhibice v předminulém létě na speciálně navezeném sněhu nebo adrenalinové odpoledne na kolech,“ přiblížil Petr Polák, provozovatel zdejší bobové dráhy. Jeho areál úzce spolupracuje s nedalekou sklárnou. „Po exkurzi k nám mohou zajít celé výpravy školáků. U nás jim v takovém případě účtujeme za svezení jen třicet korun.

Takovou cenu školním výletům jinde nenabízí a zřejmě jsme nejlevnější bobovou dráhou v Čechách. Nyní bychom rádi navázali podobnou spolupráci, jakou máme se sklárnou i s nedalekým muzeem hraček v albrechtické Detoe,“ poodhalil své plány. Přišlo by mu ideální, pokud by se spojilo několik místních turistických cílů. Lidé by si pak mohli naplánovat do Janova a jeho okolí celodenní pobyt, namísto půldenního výletu.

Zdejší bobová dráha je unikátní zejména svým převýšením. „Náš vlek je dlouhý okolo dvě stě čtyřiceti metrů, což pro jezdce znamená jen krátký čas pro vyvezení se ke startu,“ vyzdvihl Polák. Potom, zájemce o svezení čeká bez sta metrů téměř kilometrová jízda s třinácti levými a devíti pravými zatáčkami. Během chvíle překoná převýšení sedmdesáti osmi metrů.

Další velmi oblíbenou atrakcí na dráze je karusel, kde se lidé otočí s bobem o čtyři sta padesát stupňů. Součástí areálu je i dětské hřiště, které je k dispozici kdykoliv, kdy neleží sníh. Venkovní herna nabízí nejmenším kromě prolézaček, houpaček a jiného hracího vybavení i trampolíny.

Od loňska se k těm běžným přidala také jedna speciální, elastická. „Ta je určena především pro ty, kteří už nejsou úplní začátečníci. Dají se na ní dělat skoky již na špičkové úrovni,“ pochlubil se provozovatel dráhy. „Letos chystáme otevřít u dětského hřiště výběh s kamerunskými kozami.

O kousek dál najdou malí návštěvníci také nově několik exponátů z babylonského iQparku. Pár hlavolamů máme již nainstalováno ve vnitřních prostorách restaurace a další budou venku u hřiště,“ přiblížil nejbližší inovace v areálu.

Dráha byla slavnostně otevřena již před šesti lety a od té doby si získala velkou oblibu. Bobový areál rádi navštěvují jednotliví turisté, organizované skupiny výletníků, celé firmy pořádající akce pro své zaměstnance nebo obchodní partnery i známé osobnosti. Návštěvníci dráhy tady mohli potkat například Martina Dejdara s rodinou nebo i jiné mediálně známé lidi, kteří mají v Jizerských horách své chalupy nebo přijeli na dovolenou. Se zdejší bobovou dráhou je také nerozlučně spjata i první samoobslužná restaurace s pizzerií v Čechách.

„Jídlo tady mají, alespoň co jsme ochutnali, dobré a hlavně za lidové ceny. Žádná horská přirážka,“ usmívá se Jaroslav Král, spokojený návštěvník, který se v Janově nejen pobavil, ale si i pochutnal. Jen mu bylo líto, že nepřijeli v létě. Ocenil by, že si může v klidu posedět s manželkou na terase, a přitom by viděli na své dvě děti na dětském hřišti nebo na trampolínách.

Vaří tam Ital

Místní restaurace má vnitřní kapacitu zhruba padesát míst a venku může posedět až dalších osmdesát návštěvníků. Při hezkém počasí je v provozu také udírna a venkovní gril.

„V pizzerii nám momentálně vaří italský kuchař, tak je naše pizza autentická, stejně jako například tiramisu, které připravuje,“ upozornil na novinky v jídelníčku Petr Polák.

Janovská bobová dráha má vlastní menší parkoviště a je otevřena celoročně. Od června do září vždy od desíti do dvaceti hodin. Od října do května pak od desíti do osmnácté hodiny. Dospělého vyjde jedna jízda na sedmdesát korun, dítě do sto čtyřiceti centimetrů na čtyřicet.

Pokud si návštěvníci plánují několikeré svezení, vyplatí se jim zlevněné množstevní jízdenky. Na pokladně je ke koupi permanentka pro pět jízd za tři sta korun pro dospělého a za sto osmdesát korun pro dítě.

Vstupenka umožňující deset svezení vyjde na pět set a za svého potomka rodič vydá tři sta. Pro opravdové nadšence je možnost předplacení si čtyřiceti jízd. V takovém případě je jeden sešup na bobu stojí jen čtyřicet pět korun.

POKYNY, JAK SE NA DRÁZE CHOVAT

• Mít obě ruce na brzdě bobu.
• Nikdy bezdůvodně nezastavovat na trati.
• Nezapomenout sledovat také výstražná značení podél dráhy.
• V zatáčkách se naklánět.
• Dávat pozor na volný oděv a čepice.
• Je-li trať mokrá, jezdit pomalu.
• Do cílové stanice vjíždět vždy velmi pomalu.