Vandaly hlídá deset kamer

Za řádění vandalů zaplatila Planá nad Lužnicí loni statisíce korun. Na radnici se rozhodli zabojovat. Město stráží od konce roku kamery.

Povalené popelnice, vyvrácené sloupy veřejného osvětlení nebo rozstřílené lampy. V minulém roce se takových pohledů naskytlo v Plané až dost. Opravy poničeného majetku stály radnici téměř tři sta třicet tisíc korun.

Jedním z posledních vandalských kousků byly ohořelé prolézačky a upálená skluzavka. Dát do pořádku jen venkovní dětské koutky stálo přitom pětačtyřicet tisíc korun.

O deset tisíc méně zaplatili loni radní za posprejované nebo jinak poničené dopravní značky. Do rukou tvůrčích vandalů jich padlo čtrnáct.

Nic neobvyklého nebyly ani lavičky plovoucí v novém koupališti nebo kontejnery převrácené do Lužnice.
Podle plánského starosty Jiřího Šimánka mají právě na takových výtržnostech podíl náctiletí. „Je to jen domněnka, ale například lavičky v řece nebo v koupališti končí poté, co je někde v okolí bujará oslava,“ říká Šimánek.

Místní základní škola se dokonce spojila s táborskou městskou policií. Ta má za úkol dětem vysvětlit, co to je trestní odpovědnost mladistvých nebo jak funguje přestupkový zákon. „Na škole jsme dělali i anketu o tom, co žáci nejvíc v Plané postrádají. Na prvním místě skončila zeď pro sprejery,“ přidává pro zajímavost starosta.

Toto přání ale dětem splnit nemůže. Městské budovy by se v Plané totiž daly spočítat téměř na prstech jedné ruky. Není tedy nejvhodnější stavět „městskou“ zeď.

Na vandaly se v Plané ale už připravili. Od konce loňského roku je ve zkušebním provozu deset nových bezpečnostních kamer. Planou vyšly na čtyři sta tisíc korun. Hlídají centrum města, zaměřují základní školu, hřiště pod nádražím i zahradu mateřské školy.

Co na to místní?

„Vůči některým pokusům vandalů kamery snad pomůžou, ale nedělám si iluze. Ani policejní osvěta ve školách nic nevyřeší,“ říká Stanislav Rokos ze Strkova. Jako pokus je to podle jeho nározu dobré. „Ale efekt bude asi minimální,“ poznamenal. Jak uvedl, sprejerství je v Plané nad Lužnicí nejvíc vidět kolem železniční tratě. Právě podchod v těchto místech má za pár týdnů začít natáčet další kamera.

Pod dohledem už je i nový sportovní areál za řekou. Ten byl zpočátku otevřený pro všechny. „Některé věci tady byly ale během týdne rozbité,“ dodává starosta Šimánek. Letos proto bude areál oplocený a lidé zaplatí vstup.

Martina Kadochová žije v Plané rok. S malou dcerou Kristýnou zavítá na dětské koutky a lavičky okolo řeky spíš jen náhodou. To, že se tu občas scházejí skupinky náctiletých toleruje, pokud nedělají nepořádek. A sprejeři? „Odnášejí to soukromé domy. Speciální zeď nepomůže, vyřádí se a půjdou dál,“ myslí si. Kamery by podle ní mohly být řešením.