Vášnivý meteorolog: Léto bude suché.

Ivo Vambera se od patnácti let zabývá meteorologií. Měření provádí podomácku sestavenou aparaturou.

Jste meteorolog amatér. Jak vypadá váš běžný den?
Je to docela náročné. Veškerou aparaturu jako teploměr, srážkoměr a barometr mám doma. Dříve se mi to všechno vešlo na balkon, dnes už to mám na střeše. Měřím ráno, po poledni a večer. Kdysi jsem to musel měřit sám, ale to jsem se pomalu nemohl vzdálit z domu. A když už, tak jsem poprosil matku. Nadšená z toho nebyla. Dnes už mám automatiku, nevážu se a hlavně už ji nemusím otravovat. Kdy vás meteorologie chytla?
K měření jsem se dostal v patnácti ještě na základce. Tehdy jsem si o tom půjčil nějaké knížky. Kamarádi si ťukali na čelo, ale já se nedal. Jak vypadají vaše záznamy?
Dříve jsem si vyráběl grafy na milimetrovém papíře. Dnes to za mě dělá počítač. Podle matematického vzorce mi přesně namodeluje počasí, jaké nás čeká. Už vám přístroje někdy něco poškodilo?
Mám strach z velkého větru a krup. To pak běžím všechno zachraňovat na střechu. Ještě předtím musím zburcovat domovníka, bez kterého se tam nedostanu. Jen on má klíče. Co vašemu neobvyklému hobby říkají vaši známí?
Berou mě trochu s rezervou, ale když potřebují nějakou předpověď, tak jsem jim dobrý. Hlavně, když se někdo z nich chystá na dovolenou. To je vždycky: Ivoši, zavěšti jak bude? Mám zabalit plavky nebo svetr? Sloužím jim jako soukromá meteorologická agentura. Bohužel zadarmo. Ale jsem skoro jako profík. Dostanou ode mě všechny cenné rady přímo na papíře i s grafem pro dlouhodobou předpověď. A co zvláštní nebeské jevy? Samozřejmě. Něco takového si přece meteorolog nemůže nechat ujít. Například když bylo zatmění slunce. Tenkrát jsem měřil teplotu vzduchu co deset minut. Bylo to v létě. Při úplném zatmění klesla teplota dokonce až o tři stupně! Pak se zase oteplilo. Zajímavé, že? A vzpomínáte na záplavy z roku 1997? Co vám tehdy řekly vaše tabulky?
Celé jsem to nafotil. Dokonce mám slušnou fotogalerii. Mám snímky rozvodněné Ostravice, když vypouštěli tři sta šedesát kubických metrů vody. Skutečné záplavy Frýdku-Místku ale na fotkách nemám. Stalo se to někdy kolem roku 1950. To ještě neexistovala přehrada Šance, takže když na horách pršelo, všechno teklo řekou. Tenkrát byla zaplavená skoro i ulice ČSA. Dnešní sady Bedřicha Smetany přišly snad o polovinu stromů. Potom postavili Šance a byl klid.
Co říkáte na výroky Václava Klause o globálním oteplování?
No tak s těmi rozhodně nesouhlasím. Každý člověk, který proletí nad Antarktidou může říct, že tu máme hodně ledu, když tomu nerozumí. Ale experti ví, o čem mluví. Z vlastního měření můžu těžko prorokovat osud ledu na pólech. Netroufl bych si ale s takovou jistotou, jako to dělá Klaus, tvrdit, že o nic nejde. Tipnete si jaké bude počasí v létě?
No, úplnou jistotu nemám, ale mělo by být sucho. Mám už takovou zkušenost, že se charakter léta co pět roků mění. Podle mě teď skončily deštivé roky a přichází horké, suché období. Občas se vyskytnou i bouřky nebo přívalové deště, ale to jenom výjimečně. Ale hádám, že na koupalištích bude v létě narváno.