Ve Vodochodech se chystá výstavba nového terminálu

Letiště Vodochody ležící severně od Prahy chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících především nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů.

Ostrý provoz by měl být zahájen na přelomu let 2012 a 2013. Investice do nového terminálu by měla podle ředitele letiště Martina Kačura dosáhnout částky tří miliard korun. O modernizaci letiště a rozšíření provozu ve Vodochodech se hovoří již několik let, samospráva v okolí je však vesměs proti. „Rozšířená kapacita je pro náš region nepřijatelná,“ řekla nedávno starostka blízké obce Máslovice Vladimíra Sýkorová.

Obyvatelé se bojí především hluku leteckých motorů. Dotčené obce proto odmítly prodat letišti pozemky pro jeho rozšíření, podle dostupných informací se jednalo o 4500 metrů čtverečních. Podle Martina Kačura letiště pozemky nyní nepotřebuje, pro všechny plánované stavby má prý dost vlastního prostoru. Obcím ustoupilo také v tom, že zrušilo plány na noční provoz, denně by v průměru mělo startovat či přistávat asi 50 letadel.

#####Konkurence Ruzyně

Investor nyní doplňuje studii o vlivu stavby na životní prostředí (EIA), po případném schválení studie ministerstvem životního prostředí by mělo následovat územní a stavební řízení. Pokud se plány vedení letiště stanou realitou, vznikne ve Vodochodech druhé největší letiště v České republice. Tuto pozici zatím drží Brno-Tuřany se zhruba 450 tisíci ročně odbavených pasažérů. Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta.