Rusko-ukrajinská raketa s americkou družicí spadla do oceánu

Ukrajinsko-ruská raketa Zenit

Ukrajinsko-ruská raketa Zenit Zdroj: Profimedia.cz

Rusko-ukrajinská nosná raketa Zenit-3SL s americkou telekomunikační družicí Intelsat 27 se dnes po startu z plovoucí startovací plošiny Odyssey zřítila do Tichého oceánu.

„Již po vzletu ze startovací plošiny raketa neletěla po správné dráze,“ řekl agentuře Interfax zdroj z raketového průmyslu. Za dané situace následovalo havarijní vypnutí motoru a pád do oceánu, nedaleko od startovací plošiny. Havarijní vypnutí motoru následovalo asi po 50 sekundách letu a vše se obešlo bez obětí a dalších škod. „Velitelská loď a plovoucí kosmodrom nebyly poškozeny,“ ujistil zdroj Interfaxu.

Neúspěšný mimopevninský start rakety Zenit

Příčiny nehody má prozkoumat vyšetřovací komise. Ale už se objevily alternativní verze události. Prý k nehodě nedošlo už po 50 sekundách, ale až po více než dvou minutách letu, kdy po vyhoření prvního stupně snad selhal motor druhého stupně rakety. Podle jiné verze k havárii mohly vést příliš vysoké vlny v okamžiku startu, s nimiž si neporadily ani stabilizátory startovací plošiny, a tak raketa odletěla nesprávným směrem.

Ukrajinsko-ruská raketa ZenitUkrajinsko-ruská raketa Zenit | Profimedia.cz Ukrajinsko-ruská raketa Zenit

Nehodu opředly i pověry

Pověrčivější komentátoři zase mají sklon věřit, že pro rakety Zenit je smolné číslo 31: nepovedený start se podle místního času odehrál ještě 31. ledna, podobně jako v roce 2007, kdy raketa explodovala během první vteřiny letu. Neúspěšné byly lety v letech 2000, 2001 a 2004.

Rakety Zenit-3SL využívá mezinárodní konsorcium Sea Launch vytvořené v roce 1995 americkou společností Boeing, ruskou firmou Energija, norskou Kvaerner a ukrajinskými firmami Južnoje a Južmašzavod. Z plovoucí plošiny v Tichém oceánu již odstartovalo 34 raket, z toho tři loni. Nyní měla raketa vynést na oběžnou dráhu více než šestitunovou družici vyrobenou společností Boeing Satellit Systems.

Ruský kosmický program zažil v posledních letech sérii bolestných neúspěchů, provázených ztrátou drahých kosmických aparátů a družic.