Vědci mají jasno: Hlavičkování ve fotbale opravdu poškozuje mozek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Časté používání „hlaviček“ ve fotbale může podle lékařů opravdu vést k poškození mozku. Výzkumy na amatérských hráčích prokázaly, že po hlavičkování mozek vykazuje podobná poškození jako po otřesu. Vědci se domnívají, že na následky tohoto způsobu hry patrně v roce 2002 zemřel i britský fotbalista Jeffa Astel. Fotbalista, jenž hrál za West Bromwich Albion skonal na degenerativní poškození mozku způsobené častými údery do hlavy těžkým koženým míčem. Píše o tom server BBC.

Podle lékaře Michaela Liptona se sice při výrobě míčů používají jiné materiály, než v šedesátých letech, kdy Astel aktivně hrál, přesto jsou ale stále tvrdé a dokáží způsobit drobná poranění. Na těch se pak podílí i rychlost, ve které míč narazí do hlavy. U amatérských hráčů to může být i 50km/h, u profesionálů klidně i dvojnásobek.

Tým doktora Liptona se rozhodl provést experiment, na kterém by svá slova dokázal. Ke svému pokusu používal speciální skener, který umí zobrazit jak nervy, tak i mozkovou tkáň a 32 dobrovolníků hrajících fotbal. Ti byli požádáni, aby si zkusili vzpomenout jak často během zápasu odpalují míč hlavou. Po důkladném proskenování jejich mozků pak Lipton objevil zajímavou souvislost. Ti hráči, kteří hlavičkovali často, měli drobná poranění v pěti oblastech a to jak v přední tak i zadní části mozku. Postižena byla například centra paměti, pozornosti či zraku.

Lipton, který výsledky svého výzkumu představil na výroční schůzi Radiologické společnosti Severní Ameriky podle BBC uvedl, že „Hlavičkování sice nemá na mozek tak ničivý vliv, že by po jedné ráně trhalo tkáň, ale opakující se nárazy mohou nastartovat řetězec reakcí, které vedou k degeneraci mozkových buněk.“

Podle vědců také dopadli častěji hlavičkující hráči v následných testech kognitivních schopností (verbální paměť, rychlost reakcí) hůře. Mozek byl také více poškozen u těch dobrovolníků, kteří přiznali více než tisíc hlaviček za rok. „Přestože se toto číslo zdá na první pohled obrovské, jde ve skutečnosti pouze o několik odpalů hlavou denně,“ uvedl Lipton.

Negativní dopady způsobené hlavičkováním zkoumá několik let i Andrew Rutherford ze fakulty psychologie na Keele University. Domnívá se však, že za poraněním mozku stojí spíše srážka hlav hráčů v okamžiku, kdy se připravují na odpal, než samotný náraz míče. „Je nutné provést další experimenty, aby se Liptonova hypotéza prokázala,“ uzavřel.