Veletrh MIPIM 2010 vrátil na realitní trh optimismus

V polovině března se uskutečnil ve Festivalovém paláci francouzského Cannes 21. ročník čtyřdenního veletrhu MIPIM. Po loňském ročníku, v němž převládala celková nejistota a skepse vyvolaná finanční krizí, naznačil letošní MIPIM budoucí lepší časy realitního trhu.

Také účast České republiky oproti loňsku mírně vzrostla: do Cannes přijelo na 80 společností. Vedle měst a regionů (Praha, Brno, Ostrava, kraje Středočeský, Jihomoravský a Jihočeský) se veletrhu zúčastnili především významní v tuzemsku působící developeři. Ti svou účastí chtěli především podtrhnout své silné postavení na realitním trhu a natolik dobrou kvalitu svých projektů, aby obstály i za současné ekonomické situace.

#####MIPIM naznačuje trendy a vize

Veletrh bývá vždy indikátorem globálních trendů, a tak byly jedním z hlavních diskutovaných témat různé úhly pohledu na současnou ekonomickou recesi. Klíčový příspěvek k tomuto tématu přednesli Ben Broadbent, hlavní britský ekonom Goldman Sachs, a Barbara Knoflachová, ředitelka německé investiční společnosti SEB Asset Management. Predikovali letošní oživení evropských ekonomik, s nímž má jít ruku v ruce i rozhýbání realitního a investičního trhu. To předpovídá i studie Jones Lang LaSalle, podle níž procento evropských investičních transakcí letos vzroste o 30 procent na zhruba 90 miliard eur.

Podle průzkumu realizovaného společností CB Richard Ellis mezi 270 evropskými realitními investory považuje 60 procent z nich Evropu v letošním roce za svůj hlavní cíl; v jejich hledáčku je také Asie, zejména Čína. Pokud jde o globální světový trh, výzkum Cushman & Wakefield provedený v 56 zemích predikuje rozsah letošních celosvětových investic v řádu 362 miliard eur, což je 30procentní nárůst oproti roku 2009. Dalším významným tématem veletrhu MIPIM byl dlouhodobě udržitelný rozvoj. Na něj se soustředil summit primátorů a hejtmanů evropských měst a regionů: v rámci tématu urbanistických strategií a budování městské infrastruktury, které jsou klíčem k udržitelnému rozvoji, se diskutovalo mimo jiné o sociální infrastruktuře, mobilitě, zeleni i výstavbě inteligentních budov.

#####Vzorem pro ostatní může být Stockholm

[file:6309:small:right]

Inspirací pro města na cestě k udržitelnému rozvoji může být Stockholm, kterému jako prvnímu evropskému městu díky jeho přístupu k životnímu prostředí udělila Evropská komise pro rok 2010 titul Zelené město. O zkušenosti s fungováním této skandinávské metropole se na veletrhu ve svém příspěvku podělil primátor Sven Nordin. Letošní ročník v rámci svého doprovodného programu přinesl také konferenci ikon současné architektury. O svých architektonických vizích hovořili Manuelle Gautrandová, Daniel Libeskind, Bernardo Fort Brescia, Matthias Sauerbruch, Hani Rashid a Djamel Klouche. Pokud jde o trendy v prezentacích v jednotlivých stáncích, na rozdíl od loňska se vrátily projekty velkého rozsahu, a to nejen v evropských zemích s vyspělými ekonomikami, ale i ve státech mimo Evropu od Jižní Koreje až po Egypt.

Vedle „zelených“ projektů se ve značné míře jako nabídka pro investory prezentovaly také brownfields; ty se nabízely i ve stáncích českých měst a regionů (zejména Ostravy a Středočeského kraje). Velkou pozornost vyvolaly rozsáhlé projekty spojené s budoucími sportovními akcemi světového významu: stánek Londýna se soustředil na infrastrukturu spojenou s letní olympiádou 2012, rozsáhlou prezentaci zimních olympijských her 2014 mělo Soči a celý Krasnodarský kraj. Na investiční potenciál a infrastrukturu spojenou s mistrovstvími ve fotbale byly zaměřeny stánky polských měst (EURO 2012) a stánek brazilského ministerstva turistiky (MS 2014).

#####Prestižní ceny se dočkalo i Brno

Jakožto globální akce je veletrh také fórem pro vyhlašování výsledků prestižních soutěží. Vedle soutěže o nejlepší stavby světa MIPIM Awards zde pravidelně uděluje ceny Future Project Awards nejlepším projektům budoucnosti renomovaný časopis Architectural Review. Letos se s vyhlášením výsledků soutěže o město budoucnosti (City of the Future 2010/2011) přidal také časopis pro obchod a investice fDi, vydávaný skupinou Financial Times. Zde bylo velmi úspěšné Brno, které se prosadilo v konkurenci mnoha evropských měst a jeho primátor Roman Onderka převzal na veletrhu MIPIM hned trojí ocenění.

První místo náleží Brnu mezi městy východní Evropy ve schopnosti přilákat investory. Ve stejné kategorii patří dokonce do nejlepší pětky menších evropských měst, kde skončilo třetí za belgickými Antverpami a britským Leedsem. Žádné jiné město ze střední či východní Evropy se na přední pozice nedostalo. Do třetice bylo Brno zařazeno také do Top 10 nejlepších měst východní Evropy. „Ziskem ocenění jsme se dostali do vybrané společnosti evropských měst, s nimiž jsme měli možnost diskutovat například o identitě města, jeho atraktivitě a konkurenceschopnosti. Tyto charakteristiky jsou obtížně měřitelné, ale ve svém důsledku mohou přinést velké efekty.

V současné době se vlivem ekonomické recese vše velmi rychle mění, a pokud se město chce uplatnit v konkurenčním prostředí evropských metropolí, je třeba reagovat rychle,“ říká ředitelka Kanceláře strategie města Brna Marie Zezůlková. Podle jejích slov mělo Brno na veletrhu možnost sdílet zkušenosti například s Antverpami či s Bruselem. „Toto cenné know-how není možné získat jinde než na fórech typu MIPIM – a právě to nás utvrzuje v názoru, že účast na něm má rozhodně smysl,“ dodala. Dvaadvacátý ročník veletrhu MIPIM se v Cannes uskuteční od 8. do 11. března 2011.

*

#####Přehled vítězů MIPIM Awards:

• Administrativní centra: GLAXOSMITHKLINE BIOLOGICALS – ODYSSEY W23, Brusel, Belgie

• Rekonstruované kancelářské budovy: ÚSTŘEDÍ STIB/MIVB, Brusel, Belgie

• Rezidenční výstavba: MARCO POLO TOWER, Hamburk, Německo

• Hotely a turistické komplexy: KAMEHA GRAND BONN, Bonn, Německo

• Zelené budovy: SOLARIS, Brusel, Belgie

• Zvláštní cena poroty (Grand Prix): SQUARE BRUSSELS MEETING CENTRE, Brusel, Belgie