Veteránští Krušnoborci útočí

Pět závodů čeká už v lednu členy lyžařského klubu Krušnoborci. Tento víkend se chystají na sjezdovku na Špičák.

Třetí rok existence oslaví letos ski klub Krušnoborci. Na konci ledna se lyžaři představí také na Klínovci. Poté následují v rychlém sledu závody na chomutovské Pyšné a na Klínech.
Takto chtějí lyžařští nadšenci oslavit třetí narozeniny svého uskupení. Historie ski klubu se píše od léta 2008. Na začátku bylo sjednotitcení klubů z Podkrušnohoří. Myšlenku k založení Krušnoborců podpořila i pravidelná setkání dříve narozených lyžařů na závodech pro veterány. Neméně důležitá byla samozřejmě chuť závodit a porovnávat se stejně starými soupeři.
„V současné době máme okolo dvanácti aktivních členů, kteří se účastní lyžařských závodů. Za svou poměrně krátkou existenci jsme posbírali i několik cenných úspěchů,“ podotýká jeden ze zakládajících členů Miloš Trubač. Ski klub je úplně pro všechny. Jedinou podmínkou je dosažení minimálně třiceti let věku. „Jinak by se mladší člen nemohl podle lyžařských regulí účastnit závodů pro veterány,“ vysvětluje Trubač.

Mezi borci je také olympionik

Na startovních listinách se ke Krušnoborcům hrdě hlásí lidé z Ústí, Teplic, Litvínova, Mostu a Chomutova. Je mezi nimi i olympijský účastník Kurt Henrych. Nejvýraznějšími úspěchy lyžařského klubu Krušnoborců jsou vítězství v Českém a Světovém poháru. „Když nám to čas dovolí, tak se účastníme i mezinárodních závodů. Je to samozřejmě i otázka peněz. Zorganizovat výpravu do okolních států na lyžařská klání není vůbec jednoduché. Během zimní sezony jsme prakticky každý volný víkend na sjezdovkách,“ přibližuje Trubač.
„Abychom nevyšli z kondice během léta, začali jsme v minulém roce letní přípravu. Naši borci na tratích vyměnili lyže za in-line brusle a sníh nahradil černý asfalt. Útočištěm nám byl okruh na mostecké Matyldě a jirkovské Vysoké Peci. A i v tomto sportu jsme dosáhli celkem slušného výsledku,“ líčí novinku v klubu Trubač. Trénink na kolečkových bruslích doplňují sportovci ještě jízdou na horských kolech. V Krušných horách je cyklostezek dostatek, takže i tady si Krušnoborci přijdou na své.

Lyžaři mají úspěch v in-line

Vyvrcholením letní přípravy a pořádnou dávkou adrenalinu byl pro Krušnoborce závod ve slalomu na kolečkových bruslích v Kralupech nad Vltavou jako mistrovství republiky. Dvoudenního klání se zúčastnili dva zástupci lyžařského klubu a prokázali poctivou přípravu. Ve velké konkurenci dosáhli na sedmou a osmou příčku bez ohledu na skutečnost, že toto sportovní odvětví zatím nemá rozdělení do věkových kategorií. A tak se krušnoborští veteráni statečně bili o body se závodníky mladšími i o dvacet let.
Kdo se chce stát jejich členem, může si vyplnit přihlášku na stránkách www.skiclub-krusnoborci.cz.