Videoreklamy na Facebooku budou miliardový byznys, předpovídá Morgan Stanley

Centrála Facebooku

Centrála Facebooku Zdroj: profimedia.cz

Dosud neexistující videoreklamy na Facebooku by mohly vydělat miliardu dolarů za rok. Předpovídají to analytici Morgan Stanley s tím, že pro inzerenty bude nová forma reklamy okamžitý hit. Facebook ale stále odsouvá jejich spuštění.

Předpověď podle serveru AllThingsD.com Morgan Stanley jde ještě dál. Do roku 2019 by mohly videoreklamy generovat 5,5 miliardy dolarů ročně. Morgan Stanley opírá své předpovědi o zprávy z Bloombergu a serveru AdAge.

Analytici Scott Devitt, Jordan Monahan a John Egbert předpokládají, že videoreklamy by mohly Facebooku zvýšit příjem z reklamy o 12 procent. Populární sociální síť bude pro inzerenty lákavým místem především kvůli cílové skupině. Na facebooku tvoří většinu nejmladší generace, která je pro inzerenty velmi atraktivní. To bude podle analytiků silný argument pro Facebook, jak zdůvodnit případné vyšší ceny za inzertní prostor. Podle informací AdAge bude chtít sociální síť za jeden spot za jeden den i milion dolarů.

Videoreklamy se prozatím odkládají

Videoreklamy se na Facebooku prozatím neobjevily, ačkoliv se jejich brzké spuštění očekává od konce loňského roku. Jejich start se stále odsouvá. Původně se měly objevit počátkem letošního léta. Nakonec by měly být nejdřív na podzim. Podle serveru AdAge je za tím příprava souvisejících funkcí, se kterými chce Facebook svou videoreklamu spojit. Obchodní oddělení sociální sítě ale něco takového překvapivě odmítá. Prý by se vyplatilo funkci spustit ihned.

Podle posledních informací by se videoreklamy měly zobrazovat v news feedu přesně zacílených uživatelů. Pokud přes ně uživatel přejede kurzorem myši, reklama se začne přehrávat bez zvuku. Po rozkliknutí reklamy se video roztáhne přes celou obrazovku a přehraje znovu od začátku i se zvukem.