Vidina olympiády v Praze se rozplývá

Šéf společnosti Praha olympijská rozpoutal debatu o smyslu kandidatury na pořádání her.

Letní olympijské hry v roce 2020 se Česku vzdalují. I šéf společnosti Praha olympijská Tomáš Petera navrhl kandidaturu odložit a pochyby nad ní připustil i primátor Pavel Bém.

Podle Petery jsou hlavními problémy hospodářská krize a malá podpora veřejnosti i politiků. „Připadá mi, že se tento postoj objevil kvůli volbám do Evropského parlamentu,“ reaguje předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

O budoucnosti pražské kandidatury nerozhoduje Petera ani Jirásek, ale vedení magistrátu. Důležité může být, co vyplyne z projednání analýzy dopadů krize na městský rozpočet.

„Je pravděpodobné, že se závěry analýzy promítnou do velkých rozvojových programů města v oblasti dopravní infrastruktury, vodohospodářství, ale nejspíše i školství a sociální politiky. Je logické, že se v této souvislosti budeme bavit i o olympiádě,“ říká Bém, který dosud kandidaturu Prahy podporoval.

Zmíněnou analýzu mají přibližně v polovině června projednat radní a zhruba o týden později zastupitelé. První kandidátskou přihlášku by museli podat hned poté, definitivní uzávěrka přihlášek je v roce 2011.

Praha byla už mezi městy, která usilují o pořádání olympiády v roce 2016. Při hlasování neprošla předkolem. Vítěze určí zástupci Mezinárodního olympijského výboru v říjnu.

Kdyby volba nepadla na Chicago, Rio de Janeiro ani Tokio, ale na Madrid, pražské šance vzhledem k roku 2020 by hodně poklesly. Olympiádu v létě 2012 hostí Londýn a zvolení tří evropských měst v řadě je nepravděpodobné.

Většina Čechů se v průzkumu z letošního dubna vyslovila proti zopakování kandidatury. Lidé mají strach mimo jiné z toho, že by na pořádání olympiády šly peníze, které by jinde chyběly.
Přímé náklady na hry odborníci odhadují na zhruba devadesát miliard korun. Nejméně pětkrát tolik by stálo vše ostatní s olympiádou spojené. Tyto výdaje jsou podle zastánců pražské kandidatury nezbytné bez ohledu na olympijské hry.