Vítězný tah týmu DaM a PSJ INVEST

Není zcela běžnou záležitostí, aby tuzemská realizace slavila úspěchy na světové úrovni. V březnu se to podařilo projektu organické budovy Main Point Karlin, která získala v Cannes prestižní cenu MIPIM Awards. Netradiční stavba uhájila prvenství ve své kategorii mezi 115 projekty ze 47 zemí světa.

Zčeského hlediska výjimečná soutěž vyhlašuje každoročně nejlepší projekty světa v osmi různých developerských kategoriích, z nichž čtyři byly letos nově zařazeny. Dvaadvacátý ročník MIPIM, největšího světového veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí ve francouzském Cannes (viz str. 110-111), si vzal za úkol pokrýt rozšiřující se developerské možnosti především v průmyslových a nákupních zónách, jež slibují velký investiční potenciál.

#####Jednota architekta a developera

V čem je soutěž MIPIM tak ojedinělá? „Je výjimečná ve srovnání s tím, co běžně probíhá u nás, kde máme soutěže architektů, nebo soutěže developerů - jako by jedni s druhými nemluvili! V MIPIM Awards je prezentován projekt, který musí být smysluplný. Stojí za ním tým developera i architekta. V tom spojení je základ a klíč k úspěchu, protože bez kvalitního zadání nemůže vzniknout kvalitní produkt,“ řekl pro zpravodajství ČT24 Jiří Hejda, vedoucí architekt vítězného týmu z ateliéru DaM. Do trojice finalistů postoupil spolu s britským Kohn Pedersen Fox Associates a jejich projektem Heron Tower a s nizozemskou kanceláří Paul de Ruiter, která navrhla budovu TNT Centre.

#####Úhelný bod Karlína

Malý ostrov na rozhraní památkové zóny historického Karlína a moderního River City s ostře řezanými budovami byl pro zkušený ateliér DaM výzvou. Provázat urbanisticky a vizuálně protichůdné oblasti vyžadovalo mimo jiné i vstřícnost developera k netradičnímu řešení a jeho přání posunout stavbu na úroveň, která se běžné produkci kancelářských budov vymyká. Zdánlivě výhodnější objem krychle nebyl pro danou lokalitu architektonicky vhodný.

„Bylo to hledání tvaru ve velmi složité situaci. Když jsme všechny městské regulativy zakreslili do půdorysu, došli jsme ke křivce, která se jim krásně vyhýbá. Všechno pak začalo najednou fungovat,“ popisuje Jiří Hejda genezi měkkých linií, tak netypických pro administrativní stavby.

Tři vertikální jádra s výtahy fungují jako kmeny, kolem nichž jsou další dispozice uspořádány jako okvětní lístky. Buňky kanceláří obíhají půdorys bez zbytečných spojovacích chodeb a pravoúhlých tmavých rohů. Jejich uživatele jistě potěší fakt, že každé druhé okno je možné otvírat a systém ventilace zajištěný indukčními jednotkami (vůbec poprvé v ČR plně využitý) respektuje přirozené proudění vzduchu za minimálního rozdílu teplot v místnosti (max. 1,5 °C) a zcela tichého režimu.

Suterénem protéká Vltava (proplachovací kanál ze sklolaminátu), jejíž vodu zakomponovali architekti do chladicího systému budovy. Fasádu zdobí 2000 prostorově tvarovaných pilastrů z různě probarveného sklobetonu, které slouží k odstínění slunce. Práci v kancelářích zpříjemní také celoročně přístupná terasa se zelenou úpravou na vrcholu desetipatrového objektu.

#####Pět hvězd a Platinum

Díky tomu, že developer neváhal investovat do ekologické hodnoty stavby a chytrých technologických systémů, aspiruje dnes Main Point Karlin na certifikaci LEED, stupeň Platinum, udělovanou organizací U. S. Green Building Council. Pokud projde vysokými nároky poroty na udržitelnost projektu, přibude na konto karlínského „zázraku“ další prestižní atribut.

Už v loňském roce tato kancelářská budova získala nejvyšší ocenění pěti hvězdičkami v evropské realitní soutěži International Property Awards, pořádané ve spolupráci s Google, The New York Times a Bloomberg Television.

*

DaM, spol. s r. o.

Architektonická kancelář byla založena v Praze v roce 1990. Její zakladatelé a ředitelé, Richard Doležal, dipl. arch. ETH/SIA, a ing. arch. Petr Malinský, vedou firmu se čtyřmi dalšími partnery, architekty Petrem Burianem, Jiřím Havrdou, Jiřím Hejdou a Janem Holnou. Významná ocenění získala DaM například za Palác Euro, hotel Boscolo Carlo IV a Bytový dům Mrázovka. V současné době pracuje mimo jiné na kontroverzním projektu Novomlýnské brány v pražské Revoluční ulici.