Vojenský ford zaparkuje mezi tatrovky

Milovníky historických nákladních vozidel zve k nevšednímu zážitku výstava v Trhových Svinech. Sbírka Jiřího Hlacha ještě není konečná, další vozy čekají na renovaci.

Autobusy, sanitky, cisterny, závodní Lopraisův speciál, válečné náklaďáky či klasické pracovní vozy, které se ještě nedávno proháněly po českých silnicích. To vše mohou vidět návštěvníci, kteří zavítají do muzea užitkových vozidel v Trhových Svinech. Své zrenovované kousky lidem ukazuje už druhým rokem majitel Jiří Hlach (na snímku dole).

„Sbírám a renovuji veterány už více než čtyřicet let. Takže sen o tom, že bych je rád někde vystavil, jsem měl už dávno a až nedávno se mi ho podařilo dosáhnout,“ říká hrdě majitel nákladních historických vozidel. K tomu by si rád postavil svou halu, kde by muzeum mohlo být. „Tady jsem totiž v nájmu, takže to není ideální. Budova je sice pěkná, ale zatím je současná hala jen provizorium,“ tvrdí Hlach.

Milovník starých náklaďáků má ke každému svému kousku vztah. „Všechna vozidla mi prošla rukama, takže ani neumím říct, který vůz je tu unikátní. Ale lidé tady najdou opravdu zajímavé kousky s historií,“ podotýká Hlach. Nejvíce jsou ve Svinech k vidění náklaďáky značky Tatra, ale nejen ty. Hlach nezapomněl ani na vozy z východního bloku. „Nechal jsem si jen tři osobní auta, ke kterým mám osobní vztah. Například Tatru šest set trojku první řady nebo první chromovanou šest set třináctku, co jezdila po Budějovicích. Tatry mám hodně rád,“ zdůrazňuje veteránista.

Turisté, kteří zavítají do Svinů na historické náklaďáky, se mohou těšit i na pár novinek. Jiří Hlach s přáteli v současné době renovují válečný nákladní automobil Ford z roku 1943 a do parády brzy půjde i tažný vlek za Tatru 805. „Jeden sen mám a není malý. Něco je však rozpracované a něco bychom ještě rádi pořídili. Ale to si nechám pro sebe. Jinak je pořád do našeho muzea co doplňovat. Práce na autech je hodně, osobně bych to tipoval tak na deset aut, která jsou rozpracovaná,“ uzavřel majitel muzea.

Letošní sezonu zahájilo trhosvinenské muzeum první neděli v dubnu. Stará nákladní auta mohou zájemci vidět od dubna do října vždy v pátek, v sobotu a v neděli od deseti dopoledne do pěti odpoledne.

Dospělí za prohlídku prostorné haly s exponáty zaplatí osmdesát korun, důchodci a studenti pak polovinu. Děti do šesti let mají vstup zadarmo. Do muzea nákladních vozidel se lidé nejlépe dostanou autem, když projedou Trhové Sviny směrem od Českých Budějovic dál na Nové Hrady. Na konci města po pravé straně je už vidět hala muzea.

MUZEUM UŽITKOVÝCH VOZIDEL

• Otevírací doba je od dubna do října, a to v pátek, sobotu a neděli od 10.00 do 17.00
• Vstupné: dospělí zaplatí 80 korun, důchodci a studenti 40 korun, děti do šesti let mají vstup zdarma
• Kontaktní osoba: Jiří Hlach
• Více informací na autodepojih@seznam.cz, www.autodepojih.cz