Volné chvíle můžou zvednout adrenalin

Lanová centra, zorbing nebo divoká voda. V kraji je bohatý výběr středisek, která nabízejí adrenalinovou zábavu.

Kateřina a Pavel Dormejovi propadli před několika lety kouzlu lanových center.

„Když jsme poprvé přijeli do Polžic, rezolutně jsem něco tak šíleného odmítla,“ vzpomíná Dormejová.

„Strašně jsme se tenkrát pohádali. Protože jsem jí návštěvu lanového centra koupil jako dárek,“ dodává její manžel. Nakonec se Kateřina na lana napjatá mezi vysokými dřevěnými kůly odvážila. A pak se jí ani nechtělo dolů. Adrenalin a neobvyklý pohled na svět jí učarovaly natolik, že od té doby navštěvuje s manželem lanová centra nejen v Česku.

„Časem s námi začala jezdit i moje sestra s dětmi. Nejdřív se o ně bála, ale šplhaly vysoko a rychle, jako veverky. Ona sama při prvním lezení skončila někde u třetí překážky a asistent jí musel pomoct na zem. Ale teď už zdolává i ty nejobtížnější pasáže,“ líčí Dormejová.

Skok a volný pád Vyznavači aktivního trávení volného času s troškou adrenalinu a příjemným pocitem překonaného strachu si mohou v Plzeňském kraji vybírat z několika rozmanitých lanových center.

To v Dolních Polžicích uchvacuje třeba sjezdem volným pádem po laně, které je napnuté přes rybník.

Lanové centrum v Žihli zase láká na pirátskou lanovou loď. Kdo vyšplhá až na její stěžeň, může všem dole zamávat z výšky šestnácti metrů nad zemí.

Active park Zbiroh nabízí pořádnou dávku adrenalinu v podobě skoku na hrazdu osm metrů nad zemí.

„Když jsem to viděla, nemohla jsem ani odlepit nohy od země. Nahoře to taky v první chvíli vypadalo hrůzostrašně, ale člověka tu jistí instruktor, takže jsem se po chvíli váhání odhodlala - a stálo to za to,“ vzpomíná Dormejová.

Laser, koule a voda

Lanová centra ale nejsou zdaleka jedinou nabídkou, kterou milovníkům adrenalinu Plzeňský kraj poskytuje.

Bojovně naladěné skupiny mohou třeba zamířit do Laser Game v Žihli. Vojenský bunkr tu nabízí netradiční zážitek - laserovou střílečku.

Adrenalin s jistou dávkou romantiky, to je zorbing. Nechat se na svahu nad Berounkou zavřít do obří koule a pak se kutálet dolů. Někdo se jen zuby nehty drží a se zatajeným dechem se nechá unášet, jiný při tom nezvyklém pohybu křičí a ječí. Každopádně když pak zorbovací kouli opustí, určitě zjišťuje, že svět kolem sebe vidí trošku jinak.

Vodáky zase nadchne sportoviště pro jednu z nejmladších vodáckých disciplín, rodeo na divoké vodě, které funguje už dva roky v Plzni. Takzvaný playspot Kalikovák vznikl na Mži, ve vyústění náhonu Kalikovského mlýna. Playspot umožňuje vytvoření válce, vlny či jazyka.

Tipy a odkazy

• Lanové centrum Žihle

• Laser Game Žihle

www.sklarna.eu

• Zorbing

www.skberounka.info

• Vyhlídkové lety

www.vyhlidkyplzen.cz, www.mujpilot.cz, www.helotour.cz

• Playspot Kalikovák

www.oddil.vodacitjunion.cz

• Ranč Šídlovák

www.rancsidlovak.cz

• Další informace:

www.ceskevylety.cz, www.kudyznudy.cz