Všichni mě poslouchají, říká Guli

Dnes hrají plzeňští basketbalisté s týmem USK Praha. Vyjde jim play-off ? Kapitán Pavel Frána v to pevně věří.

Přestože se Lokomotivě daří jen střídavě, vyhrála pět ze šestnácti zápasů, pořád mužstvo z Plzně živí naději na play-off . To je také osobním cílem kapitána Pavla Frány. Stanovil si ho už před sezonou a pevně věří, že ho s týmem dosáhne.

Že by snad někdy basketbalisté mohli napodobit fotbalisty a nejvyšší soutěž vyhrát, o tom příliš neuvažuje.

„Muselo by to být do dvou let, abych u toho byl jako hráč, a tomu moc šancí nedávám,“ přemítá Frána.

Na výhru máme

Co ví ovšem jistě? Že dnes čeká Lokomotivu další zápas Mattoni NBL s mužstvem USK Praha.

„Pokud podáme soustředěný výkon po celých čtyřicet minut, tak máme na další vítězství. Musíme se vyhnout našim standardním slabším úsekům a přidat střeleckou formu ze střední a delší vzdálenosti. Doufám, že nás podpoří i diváci a pomohou nám svými hlasivkami,“ vyzývá kapitán Frána.

Jeho cesta k basketbalu však nebyla jednoduchá. Nejdříve hrál házenou v rodné Třemošné. Basketbal přišel na řadu až v sedmé třídě. Na první trénink ho dovedl starší bratr a pak už to šlo ráz na ráz. Přestup na sportovní školu do Plzně, dorostenecké soutěže na Lokomotivě a s vojnou se stěhoval za basketbalem do Prahy.

V pražské Spartě se mu také líbilo nejvíc, tamní působení označuje za krásných šest let s výbornou partou a skvělým trenérem. Největších úspěchů však dosáhl při svém angažmá v maďarském Szolnoku, kde v jedné sezoně s mužstvem získal mistrovský titul i maďarský pohár.

Vysoko ve své kariéře řadí i sedmnáct startů v reprezentaci. Nyní už zase válí v plzeňské Lokomotivě.

Přezdívku má po guláši

„V Lokomotivě jsem kapitánem, protože jsem nejstarší, největší a nejtěžší, a tak mě musí všichni poslouchat,“ říká Pavel Frána a směje se. Jinak tuhle pozici bere hlavně jako spojení mezi trenéry a hráči. Především když se nedaří, když je mužstvo potřeba povzbudit nebo zklidnit.

Přezdívku Guli zdědil po bratrovi, a když se ho zeptáte, co vlastně znamená, řekne, že to není až tak zajímavé, je to guláš s dvanácti houskovými.

Konec roku bude Pavel Frána trávit s rodinou a docela si s ní pocestuje, protože jednu její část má v Praze a druhou část v Třemošné. „Musím se zeptat doma, jak mi to přesně naplánovali,“ poznamenává Frána s úsměvem.