Výprask pro CSKA. Co Petrohrad?

Basketbalisty Nymburka čeká čtvrtfinále Eurocupu. V Pardubicích přivítají jeden z nejlepších ruských celků.

Na jeden z vrcholných zážitků tohoto roku se mohou těšit fanoušci basketbalu. Pardubická ČEZ arena uvidí souboj Nymburka s Petrohradem ve čtvrtfinále prestižního Eurocupu. Přední ruský celek přivítají Středočeši v pondělí 19. března.

Pro Nymburk jde o dosud nejdůležitější zápas v sezoně. „Je to určitě zatím její vrchol, protože do čtvrtfinále Eurocupu se nedostáváme každý rok. Snažíme se na to co nejlépe připravit jak po sportovní, tak po organizační stránce,“ říká nymburský manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček.

V Pardubicích se hraje první zápas, druhý je na programu o osm dní později v Rusku. Vítěz vzájemného souboje postupuje přímo do Final Four mezi nejlepší čtyři celky soutěže. „To by bylo samozřejmě skvělé, byl by to velký úspěch. Ale musíme mít na paměti, že Petrohrad je pořád favoritem,“ podotýká Šimeček.

Nymburk už ruský velkoklub v této sezoně jednou porazil, v domácím souboji VTB ligy vyhrál 74:73. V Petrohradu prohrál o sedmnáct bodů. „I proto nás Petrohrad nepodcení a dá si na nás pozor,“ předvídá Šimeček.

Netradiční pondělní termín má na svědomí hokejová extraliga. „Je možné, že v úterý se bude hrát hokejové play-off. Už s tím nešlo nic dělat, takže musíme hrát v pondělí,“ říká Šimeček. Podle něj jiné místo než pardubická hala nepřipadalo v úvahu. „Mohli bychom sice hrát doma v Nymburce, ale chceme naplno využít zázemí, a hlavně divácké kapacity, kterou nabízí pardubická hala,“ říká nymburský funkcionář.

Zdravotní problémy

Tým izraelského trenéra Ronena Ginzburga trápí menší zdravotní lapálie. „Máme problém především s podkošovými hráči, úplně v pořádku nebyl Petr Benda a Drew Naymick. Ale věřím, že i kvůli důležitosti tohoto zápasu se všichni vyhecují a budou připraveni nastoupit,“ podotýká Šimeček.

Nymburk se do čtvrtfinále evropského poháru dostal až po dramatické zápletce v posledním kole osmifinálové skupiny. I když Středočeši suverénně zvítězili na palubovce francouzského Dunkerque, museli čekat, zda si Valencie poradí s Rigou. Pokud by vyhrál lotyšský celek, postoupil by na úkor Nymburka on. „V průběhu zápasu jsme si řekli, že se na informace z Rigy nebudeme ohlížet. Ale když jsme pár minut před koncem vedli velkým rozdílem a bylo jasné, že vyhrajeme, začali se všichni o dění v Rize zajímat,“ popisuje Šimeček napínavé okamžiky. „Po konci zápasu jsme všichni zapnuli telefony, připojili se na Wi-Fi a hltali zprávy z Rigy. Valencie nakonec vyhrála, takže jsme mohli slavit postup. Trenér Ginzburg byl tak nervózní, že se musel jít projít a chtěl vědět až konečný stav,“ usmívá se Šimeček.

Husarský kousek se povedl Nymburku také minulý týden. Ve VTB lize přivítal v Pardubicích CSKA Moskva a evropskému gigantovi uštědřil tvrdý direkt. Ruský tým odjel s potupnou prohrou 60:79. „Je to samozřejmě cenný skalp, vždyť CSKA patří k euroligové špičce. Ale je potřeba přiznat, že zde neměli ty největší hvězdy,“ podotýká nymburský manažer.

Na CSKA se přišlo podívat necelých šest tisíc lidí. A na čtvrtfinále Eurocupu by toto číslo mohlo být ještě vyšší. „Doufáme, že si fanoušci nenechají ujít příležitost vidět špičkový basketbal. Takové zápasy se v Česku moc často nehrají,“ podotýká Šimeček.

Nymburk si pardubické prostředí užil i v sobotu, kdy se v zápase Mattoni NBL střetl s tentokrát domácími Pardubicemi. Mistrovský celek potvrdil roli favorita a zvítězil 85:74.