Vývoj českého průmyslového trhu se dále výrazně zpomalil

Tempo růstu dokončených průmyslových ploch ve třetím čtvrtletí letošního roku oproti druhému čtvrtletí v Česku rapidně zpomalilo. Potvrzují to data zpracovaná společností Cushman & Wakefield, ze kterých vyplývá, že se celkově od začátku července do konce září postavilo 13 816 m2 moderních průmyslových ploch k pronájmu, přičemž ve druhém čtvrtletí letošního roku to bylo ještě 166 583 m2.

Nová výstavba se tak za třetí čtvrtletí letošního roku propadla o 85 procent oproti stejnému období loňského roku, kdy dosahovala výše 162 803 metrů čtverečních. Vysoký propad výstavby je způsoben především snahou developerů dopronajmout stávající volné prostory. „Výstavba průmyslových nemovitostí ve střední Evropě se ve druhé polovině letošního roku propadne o zhruba 80 procent. A výstavba první poloviny příštího roku může skončit na nule, či blízko nule. V reálných číslech se bavíme o téměř 30 miliardách korun, které v příštích 12 měsících do stavebnictví středoevropského regionu nepůjdou,“ říká Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

#####Propadají se i pronájmy průmyslových ploch

Velký propad zaznamenaly i pronájmy, kdy se v ČR od července do září 2009 pronajalo a bylo předáno nájemníkům o 40 procent průmyslových ploch méně (konkrétně 81 834 metrů čtverečních) než ve třetím čtvrtletí roku loňského (135 898 metrů čtverečních). Při predikci na čtvrté čtvrtletí by měla celková výše pronájmů za rok 2009 dosáhnout hranice 500 tisíc metrů čtverečních. „Po téměř devíti měsících letošního roku jsou ve statistikách vidět první data o jednoznačném propadu sektoru průmyslových nemovitostí.

#####Mění se tržní podíly developerů

Změny zaznamenaly oproti druhému čtvrtletí letošního roku i tržní podíly developerů, kdy největší podíl nárůstu měla společnost ProLogis s tržním podílem 56 procent, na pomyslné druhé pozici je společnost VGP s tržním podílem 26 procent následována společností CTP s osmi procenty. Podle údajů další společnosti zabývající se průzkumem trhu průmyslových nemovitostí, konkrétně King Sturge, bylo ve třetím čtvrtletí roku 2009 na český trh průmyslových a logistických nemovitostí uvedeno pouhých 23 400 metrů čtverečních nových prostor, což prý představuje jednu velkou novou halu dokončenou v projektu Panattoni Park Prague Airport (21 900 metrů čtverečních) a jednu menší skladovou halu o rozloze 1500 metrů čtverečních, kterou společnost VGP postavila v Předlicích u Ústí nad Labem. Vůči druhému čtvrtletí 2009 se jedná o mezičtvrtletní pokles o 95 procent a vůči třetímu čtvrtletí 2008 jde o meziroční pokles o 80 procent.

V současné době byla zastavena jakákoli spekulativní výstavba, staví se v zásadě jen projekty na míru pro předem sjednaného nájemce. K nejvýznamnějším nájemním transakcím třetího čtvrtletí se řadí pronájem 14 500 metrů čtverečních v ProLogis Parku Ostrava společností GEIS CZ, dále pronájem 5700 metrů čtverečních v Panattoni D5 Logistics Parku společností Hydro Automotive Structures a firma Hortim si pronajala čtyři tisíce metrů čtverečních v D8 European Parku.

Pokud jde o výši nájemného, to se v Praze pohybuje na úrovni 3,90–4,75 eura/ m2/měsíc, v Plzni 3,25–4,00 eura/m2/měsíc, v Brně a okolí 4,25–4,75 eura/m2/měsíc, na Ostravsku 3,50–4,10 eura/m2/měsíc, v nových lokalitách (Mladá Boleslav, Liberec, Hradec Králové, Ústí nad Labem a Olomouc) je nájemné v rozpětí 4,00–4,50 eura/m2/měsíc. Ceny malých jednotek jsou v průměru o 15 procent vyšší.