Vyznají se pivaři v etiketách? Špatně

Proč se pivu říká dvanáctka, když má jen pět procent alkoholu? A proč ho má třináctka méně než dvanáctka ? Nejen v tom by chtěli mít jasno strakoničtí pivaři.

Pár víček od sudového piva a leták s vyobrazením lahví přinesl do redakce Sedmičky Josef Kubička ze Strakonic. „Tak, a teď mi řekněte, jak se v tom mají chlapi vyznat. Němci, když si u nás dají dvanáctku, tak si myslí, že má dvanáct procent alkoholu, protože u nich mají silná piva. A ona má zatím jen od čtyř do pěti procent,“ ptá se Kubička.
A následují další otázky kolem obsahu piva. „O Klostermannovi se říká, že je to třináctka a na etiketě se dočtu, že má pět celých jedna procent obsahu alkoholu. Naproti tomu pivo, kterému se říká dvanáctka, má uvedeno pět celých dvě procenta. Tedy víc alkoholu,“ říká.
I další pivaře například zaráží, proč se třeba plzeňskému pivu říká dvanáctka, a přitom má čtyři celé čtyři desetiny procenta, což je méně než strakonická dvanáctka. Pro odpovědi zašla Sedmička přímo do strakonického pivovaru. Řada lidí si stále myslí, že desetistupňové nebo dvanáctistupňové pivo má deset a dvanáct procent alkoholu.
„Dnes už označení osm, deset, dvanáct, třináct procent na lahvích nenajdete. Takové údaje musely pivovary uvádět do roku 1997 a označovaly extrakt původní mladiny. Údaj o množství objemového alkoholu v procentech je ale na etiketě stále,“ vysvětluje sládková strakonického měšťanského pivovaru Dagmar Vlková.
Zjednodušeně lze říci, že strakonické výčepní pivo má obsah alkoholu kolem čtyř procent a ležák zhruba pět celých dvě procenta.
Pivo je slabě alkoholický nápoj vyráběný z ječného sladu, chmele a pitné vody, zkvašené kvasinkami. Podle koncentrace extraktu původní mladiny, neboli stupňovitosti, se připravují piva výčepní, pojmenovávaná jejich konzumenty jako devíti nebo desetistupňová, dále ležáky – jedenáctistupňová nebo dvanáctistupňová a speciální piva vícestupňová. Etikety od roku 1997, podle předpisů Evropské unie, pivovary běžně označují členěním na skupiny - výčepní pivo, ležák, speciální pivo.
Na další otázku, proč má třináctka Klostermann menší obsah alkoholu než dvanáctka, je odpověď snadná. Množství extraktu původní mladiny, které má Klostermann necelých třináct procent, není při výrobě piva přímo úměrné s množstvím objemového alkoholu. Jak je to s plzeňským pivem, sládková strakonického pivovaru komentovat nechtěla.