Vzali se rok před maturitou

Liberec zažil v srpnu výjimečnou svatbu. Vzali se dva osmnáctiletí. Chtějí mít rodinu, i když je ještě čeká maturita.

Napřed kariéra, pak rodina. Tak tenhle „vzorec“ moderní doby u Sáry a Josefa Pošmourných z Liberce neplatí. Jejich plány jsou docela jiné. A naplňovat je začali už teď.
Před dvěma týdny, v pátek 13. srpna, se na radnici v Liberci vzali. Nebylo by na tom nic neobvyklého, kdyby oběma nebylo teprve osmnáct let a kdyby oba nebyli ještě studenty středních škol.
V dnešní době je takový sňatek výjimečnou událostí. I když mladí novomanželé to za nic zvláštního nepovažují. „Jsme mladí a krásní, byly na to možnosti, tak proč se nevzít?“ říká Sára Pošmourná, mladá paní, která v září nastoupí do čtvrtého ročníku gymnázia. „Už rok spolu bydlíme, takže svatbou se vlastně nic nezměnilo. A krásnější už nebudeme.“

Vzkaz na ledničce

Sňatek, to byl nápad jejího muže Josefa. Přišel na to ale dost neobvyklým způsobem.
To se jednou vrátil pozdě večer domů a v dobré náladě ho napadlo, že si svoji přítelkyni vezme za ženu. Aby na to nezapomněl, napsal si to na papírek a připnul ho na lednici.
Sára se ovšem ráno vzbudila dřív. „A koukám, že na ledničce je napsáno: Požádat Sáru o ruku,“ vypráví osmnáctiletá Liberečanka. A bylo to. „Z toho už se nedalo couvnout,“ vtipkuje teď novomanžel, který bude za rok v květnu maturovat na strojní průmyslovce.
I když z toho měli nejprve obavy, jejich rodiče vzali zprávu o svatbě nakonec dobře. Třeba Sářin otec, liberecký publicista Egon Wiener, byl dojatý. I když nastávajícího své dcery zkoušel „naoko“ zlomit. „Ptal jsem se ho, co na holce vůbec vidí. Je to chytrý kluk, chtěl jsem ho ještě přesvědčit,“ popsal Wiener.
Mladí snoubenci nakonec překonali i údiv u svých kamarádů. „Ne, že by hned všichni začali jásat ,Jseš borec‘, ale ze začátku se spíš divili, proč blbnu takhle mladý. Ale nakonec to i díky nim byla velká svatba,“ říká mladý muž.
Obřadní síň liberecké radnice byla v pátek třináctého kvůli Pošmourným opravdu „narvaná“ k prasknutí. Oddávající, liberecký radní Milan Šír, měl kvůli mládí nevěsty a ženicha připravený speciální projev. „Mám dopředu připravené tři druhy projevů – pro ty starší, pro střední generaci i pro ty nejmladší,“ uvedl.
Vloni oddával na svatbě, kde nevěstě bylo také osmnáct a ženichovi dvaadvacet let. „Věk, ve kterém se lidé berou, se pomalu začíná snižovat, padá pod hranici třiceti let,“ dodal Šír.
Sára se v pátek třináctého narodila, proto podle toho mladí snoubenci vybírali termín svatby.