Vzum. Rychlá kolečka sviští městem

Liberec a Jablonec nabízí in-lajnovým bruslařům spoustu možností. Profesionálně se ale ježdění věnuje málokdo.

Brusle, helmu i chrániče v posledních letech obléká čím dál víc Liberečanů a Jablonečanů. K jejich sportovnímu nadšení v in-lajnovém bruslení se přizpůsobují i ve městech, kde vyrostlo v poslední době hned několik nových tratí. V Liberci funguje i sportovní bruslařský oddíl, který pořádá série závodů. Najít ale mladé zájemce o profibruslení není snadné, mnohé totiž odradí, že sport je docela dost drahý.

Bruslařský ráj

„Nadšenci na bruslích v Liberci a Jablonci poprvé začali jezdit někdy před rokem 2005, tehdy jsme zahájili v Liberci pravidelné pořádání závodu Bohemia In-line Liberec. Protože v té době bylo všude málo trenérů in-lajnu, byl to sport především pro skalní příznivce,“ říká předseda občanského sdružení Inlajn.cz Vít Žalud. V posledních letech se ale v obou městech situace změnila. „V Liberci především vznikl rekreační areál ve Vesci, pro in-lajnové bruslení je upravená i stezka u Nisy a jednou z nových tras je také nová cyklostezka v Hodkovicích u koupaliště,“ vyjmenovává Žalud některá místa pro bruslení. Trasy slouží jak rekreačním sportovcům, tak profesionálům.
Dobře jsou na tom i bruslaři v Jablonci, kteří mají k dispozici několikakilometrovou trať okolo přehrady ve Mšeně a pak nové dráhy v Čelakovského ulici a v Nové Pasířské. „Je to fajn, alespoň je kde bruslit. Když bude tras ještě víc, nebude to mít chybu,“ hodnotí pozitivně možnosti v Jablonci nad Nisou bruslařka Dominika Hartmannová.
Laici navíc mají možnost vyzkoušet své dovednosti v sérii závodů LIPO, které pořadatelé připravují pravidelně v Liberci, v sezoně vždy ve středu. Chystají je i letos a doufají, že se objeví víc nových bruslařů, zejména v dětské kategorii.

Chybí mladé posily

Profesionální bruslaři se v Liberci sdružují v týmu Inlajn.cz a dávají o sobě pravidelně vědět na domácích závodech i v zahraničí.
„K velkým úspěchům týmu patří například umístění na předních příčkách závodu 24 hodin Le mans na legendárním okruhu Buggati ve Francii. Z jednotlivců je výraznou osobou liberecký závodník Jan Pecka, který je několikanásobným držitelem Českomoravského poháru. Úspěšnými jsou dále Petr Choc a Petr Vašek, kteří společně zvítězili v závodě dvojic Le Mans a ujeli za čtyřiadvacet hodin přes 500 kilometrů,“ přiblížil úspěchy domácích borců Žalud. In-lajnové bruslení se podle něj dostává nyní do mírného útlumu, což se podepisuje i na sportovním týmu.
„Nadšení pro bruslení dosáhlo svého vrcholu a terény pro bruslení vyčerpaly svou kapacitu. Jan Pecka se sice snaží vytvořit v Liberci stabilní základnu mládeže, ale jde to těžko,“ vysvětluje Žalud. Bruslení je totiž poměrně drahým sportem, který je závislý na počasí. „Přes zimu je potřeba se mu věnovat na ledu, aby se nepřerušil trénink, a to je bohužel dost nákladné a rodiče to často odradí,“ vysvětluje Žalud.

Začít může kdokoliv

Omezení pro to, kdy s bruslením začít, nejsou.
„Osobně bych příliš nedoporučoval dávat na bruslení děti mladší čtyř let, nemají totiž ještě dost síly na těžké brusle,“ radí Žalud. Zdůrazňuje také, že se nevyplatí příliš na vybavení šetřit. „Brusle za pět stovek ze supermarketu spíš člověka otráví než pobaví. Rozhodně je dobré koupit i přilbu a chrániče dlaní,“ vysvětluje Žalud. Pro úplné začátečníky jsou vhodné i kurzy, které pořádá občanské sdružení ve Vesci. Informace o nich najdou uchazeči na webu inlajn.cz/kurzy/liberec.

Kam vyrazit na inlajnové brusle

Liberec – kolem Nisy: cyklostezka z centra Liberce k jízdárně v Růžodole
areál Vesec: tři okruhy se třemi různými obtížnostmi
Jablonec – Mšeno: stezka pro bruslaře v okolí přehrady
Jablonec – Čelakovského: nově vybudovaná in-lajnová dráha pro rodiny
Jablonec – Nová Pasířská: stezka v parku u paneláků, vhodná spíš pro začátečníky
Hodkovice nad Mohelkou: cyklostezka od koupaliště
Mníšek u Liberce: cyklostezka ve směru na Oldřichov v Hájích
Železný Brod: vedlejší silnice podél řeky Jizery, směrem ke koupališti
Mimoň: letištní plocha

série závodů in-line lipo v liberci

Středeční in-line – LIPO neboli Liberecký In-line Pohár je série malých závodů na ovále a okruzích ve Vesci.
Termíny jednotlivých závodů: 25. května, 5. června (Görlitz – Zgorzelec), 15. a 29. června, 20. července, 10. a 31. srpna, 21. září.
Časový plán: 16.50 registrace účastníků, 17.00 start prvního závodu dětských katergorií, 18.00 start závodu na dlouhé trati (čas mohou posouvat podle počtu účastníků), 19.00 – neformální posezení
Startovné: dospělí 80 korun, studenti 30 korun, děti do 15 let zdarma. Půlmaraton Görlitz 8 Eur při platbě předem v ČR, 15 Eur při platbě na místě nebo přes www.europamarathon.de