Z bývalého sirotčince hospic

Po letech jednání je šance, že Liberec bude mít hospic. Sídlit by měl v bývalém dětském domově v ulici U Sirotčince.

Ještě do loňského listopadu ve vile se zahradou v liberecké ulici U Sirotčince bydlely opuštěné děti do tří let. Pak přesídlily do nového moderního centra nad libereckou přehradou. Vila, která vždycky sloužila jako dětský útulek a napovídá to i název ulice, byla prázdná.
Liberecká radnice pro ni nyní našla využití. „Nabídli jsme ji Libereckému kraji, který už dlouho hledá vhodné místo pro hospic. Budova je v dobrém stavu, jen kousek od terminálu městské dopravy a přitom relativně v klidu. I dispozičně je řešená tak, že by tam zařízení takového typu mohlo být,“ říká liberecká primátorka Martina Rosenbergová.
Nápad se líbí i zástupcům Libereckého kraje. „Byli jsme se tam několikrát podívat, dům je na výhodném místě a přestavět ho by přišlo zhruba o třicet milionů levněji než budovat hospic zcela nový,“ vysvětluje krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček.
Právě o možnosti vybudovat dům, kde by nevyléčitelně nemocní lidé mohli důstojně dožít, jednal donedávna kraj s městem Jablonec nad Nisou. To poskytlo pozemek naproti bývalé jablonecké porodnici. „I tato varianta zůstává nadále ve hře, ale fakt je, že ta liberecká je reálnější,“ řekl Petráček.
Liberecký hospic by měl osmadvacet lůžek a přestavba vily by přišla odhadem na sedmdesát až osmdesát milionů korun. Zřizovatelem by byl Liberecký kraj a o náklady na provoz by se podělil společně s městy, obcemi a terénní Hospicovou péčí svaté Zdislavy.
„Letos chceme dát dohromady projektovou dokumentaci,“ upřesnil Petráček. V domě, který kdysi postavili jako sirotčinec, by byly pokoje pro pacienty, vedle administrativní budova. „Peníze na stavbu chceme rozdělit do dvou let, takže by to nebyla tak velká zátěž pro krajský rozpočet,“ plánuje Petráček.
Liberecký kraj je vedle Karlovarského jediným, kde ještě není dům pro lidi trpící nevyléčitelnou nemocí v pokročilém stadiu.
Umírajícím slouží speciální pokoje hospicového typu v nemocnicích v Liberci, České Lípě, Semilech a Turnově, kde mohou s pacienty pobývat i příbuzní. „Tyto pokoje zůstanou i nadále,“ dodal Petráček.

Hospic v Libereckém kraji

O záměru postavit hospic mluví politici v kraji přes deset let.
V květnu 2001 vzniklo v Jablonci občanské sdružení pro zbudování hospice s 25 až 27 místy.
V únoru 2008 založili Občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj.
Od května 2009 funguje v Liberci terénní Hospicová péče svaté Zdislavy.
Během loňska nemocnice v kraji zřídily rodinné pokoje, kde mohou být s nemocnými i příbuzní.
Kamenný hospic nyní plánuje kraj v ulici U Sirotčince v Liberci.