Z nakresleného otazníku vznikla kniha

Je jí patnáct let a právě vydává knížku pro děti. Psát ji začala ve třinácti. Zda bude spisovatelkou, to Alžběta Klára Kneřová z Karlových Varů zatím neřeší.

V současné době se jí život točí – mimo školy – kolem propagace knížky Otazníková říše, kterou napsala a kterou tento měsíc vydává nakladatelství Thovt.
Všechno, co je spojené s propagací, jí není až tak moc příjemné, protože je podle svých slov spíš tichá. „Ale je to nutné. Když by se o knížce nikdo nedozvěděl a nikdo si ji nekupoval, jaký by mělo smysl ji vydávat?“ říká studentka kvinty zdejšího gymnázia.
Žánrově patří knížka do oblasti fantasy. Jejími hrdiny jsou dvě děti – chlapec a děvče – kteří jednou propadnou z našeho světa do Otazníkové říše. „Musí se dostat na tajemnou tečku a tam zjistí, že mají za úkol říši, jejímž králem je chlapcův děda, zachránit. V říši jsou spory mezi dvěma skupinami lidí. Jedna je dobrá a druhá, nechci říkat zlá, ale chce do říše tahat věci seshora, z našeho moderního světa. Hrozně zbrojí, jsou útočí a podobně,“ nastiňuje hlavní zápletku.
Proč Otazníková říše? Pod vlivem fantasy knížek, které ve třinácti hodně četla, chtěla také něco vytvořit. Nakreslit. „Seděla jsem, před sebou měla prázdný papír. Nic mě ale nenapadalo, tak jsem namalovala velký otazník. A napadlo mě, že by to mohl být dobrý tvar země. Začala jsem doplňovat různá místa, názvy, města, až se mi z toho začal v hlavě rodit příběh, takže jsem sedla k počítači a začala psát,“ vypráví. Psát se pokoušela už od deseti let, ale nikdy to nedopadlo. A najednou jí ve třinácti začal v počítači klíčit příběh, který o dva roky později dokončila. A rozhodla se zkusit jej nabídnout nějakému nakladatelství. „Do Thovtu jsem to poslala jako do prvního, dala mi na něj tip mámy kamarádka, která je knihovnice. Když neodpovídali, zadala jsem do Googlu nakladatelství a pak to poslala skoro do všech, která mi připadala vhodná,“ vysvětluje Bětka. Nakonec se z Thovtu ozvali a mladé autorce nastalo několik měsíců práce, kdy na základě připomínek z nakladatelství příběh rozvíjela a upravovala. „Bez nich by ta knížka nebyla.“
Nakladatelství teď zařizuje, že by se Bětka v rámci propagace objevila v některých z pořadů České televize.