Z Temelína plynou peníze. Osm věží nevadí, zní z okolí elektrárny

Další čtyři chladicí věže jaderné elektrárny Temelín budí respekt. Lidé z přilehlých vesnic ale obavy nemají.

Místo čtyř osm. Místo dvou čtyři. První matematický vzoreček platí pro chladicí věže, druhý pak pro bloky v jaderné elektrárně Temelín.

Temelínská elektrárna by se měla v následujících letech rozšiřovat. Málokdo ale ví, že už v původních plánech z osmdesátých let minulého století se uvádějí čtyři bloky. Současné vedení energetické společnosti, elektrárny Temelín a současná vláda se tak vracejí k tomu, co vzniklo už dávno.

Sedmička se vydala mezi obyvatele, kteří nedaleko temelínské elektrárny tráví své životy. Jak se tito lidé dívají na plány o rozšíření jaderné elektrárny? Spojuje je benevolentní postoj.

Víme, jak se zachovat

„Temelín mi nevadí, ani jeho rozšiřování. Je však jasné, že trošku strach máme, i když všichni tady vědí, co v případě nehody dělat. Já jsem si sice žádné cvičení nevyzkoušela, ale doma máme jodové tabletky a pokaždé nám do schránek dávají kalendář, kde je podrobně napsáno, co a kdy máme dělat,“ říká třiadvacetiletá Veronika Brůžková z Týna nad Vltavou.

Podobně vidí situaci i devětadvacetiletá Martina Ponecová na mateřské dovolené. „Elektrárna mi vůbec nevadí a ani nejsem proti další stavbě. Věže nejsou z Týna vůbec vidět, s tím problém nemám,“ podotýká Ponecová s tím, že už si na blízkost jaderné elektrárny prostě zvykla. Ani strach už nemá. „Protože s Temelínem nemám žádné špatné zkušenosti. V elektrárně jsem byla asi dvakrát, ale ještě než se dostavěla, teď už ne,“ vypráví Ponecová.

To, že rozrůstání elektrárny lidi příliš netrápí, potvrdila i anketa, kterou si nechalo zpracovat vedení temelínského kolosu. Rok od roku se snižuje počet obyvatel, kterým Temelín v jejich okolí vadí. Řada z nich se domnívá, že jaderná energie není nebezpečná, a co víc, je dokonce potřebná. „Vůbec mi stavba dalších bloků nevadí. Slyšel jsem, že při výstavbě by se mělo měnit i sídliště Na Hlinkách, což je jenom dobře. Opravdu mi Temelín nepřihoršuje ani nepřilepšuje, takže je mi to jedno. Ale jak se chovat, když se něco stane, to nám říkali asi naposledy na základní škole. To už je tak pět let,“ tvrdí devatenáctiletý Martin Kokeš.

Podobné názory mají ale i ti, kteří nebydlí přímo v Týně nad Vltavou. Lidé ze Zahájí, Mydlovar či z Dřítně už berou čtyři věže chrlící páru jako běžnou věc.

Elektrárna pomáhá

„Rozšíření je jenom v pořádku, protože elektrárna přinese hodně pracovních míst. Nám v Olešníku Temelín nevadí. Já jsem u dobrovolných hasičů, a když něco potřebujeme, tak není s elektrárnou problém a pomohou nám,“ tvrdí sedmdesátiletý František Strob. Podobné názory sdílejí i představitelé okolních obcí. „Jako malá obec podléhající krajským a vyšším orgánům musíme respektovat všechna rozhodnutí týkající se Temelína. Včetně jeho rozšiřování. Možná přístavba se nás samozřejmě bezprostředně týká, ale z desetileté zkušenosti mohu říci, že jaderná elektrárna komunikuje s okolím a pomáhá obcím v její blízkosti,“ říká starosta Mydlovar Petr Ciglbauer.

Uznává však, že ho nedávno vyděsila událost z Japonska, kdy vlna tsunami poškodila zabezpečovací zařízení jaderné elektrárny Fukušima. „A proto mohu říci, že i já jako obyvatel Mydlovar mám trochu strach. Na druhou stranu elektřinu všichni potřebujeme a ukázalo se, že alternativní zdroje jsou přece jen dražší než energie z jaderných elektráren,“ je si dobře vědom výhod Ciglbauer.

„Pokud elektrárnu dostaví, doufám, že z toho budeme mít prospěch. Už teď ale každoročně dostáváme až dvě stě tisíc korun pro naši obec a Temelín sponzoruje i kulturní a jiné akce,“ dodává Ciglbauer.

Starostové jsou zajedno

Nejinak jsou na tom i jeho kolegové ze Zahájí či z Olešníku. „Mně osobně možnost rozšíření nevadí a myslím si, že lidem by to nějak moc život nezměnilo. Momentálně se s Temelínem snažíme prohlubovat spolupráci,“ tvrdí starosta Zahájí Jiří Novák.

Starosta z Olešníku souhlasí. „Podle původního plánu měla mít jaderná elektrárna čtyři bloky. Nyní má dva. V podstatě to není nic nového. Co se týče prospěchu z provozu elektrárny, mohu říci, že nám dost pomáhají finančně. Negativních aspektů moc nevidím,“ tvrdí starosta Olešníku Jaroslav Pavlica.