Za Bitcoiny je možné platit na poštách a terminálech Sazky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Francis Storr; Flickr.com

Virtuální měnu Bitcoin lze ode dneška nakupovat prostřednictvím poboček České pošty a terminálů Sazky. Celkově služba EasyCoin nabízí téměř osm tisíc platebních míst, uvedla společnost world BTC business, která službu provozuje.

Dosud bylo možné fyzicky kupovat Bitcoiny pouze na uzpůsobených samoobslužných automatech. Jejich počet se pohyboval v jednotkách kusů a byly umístěny pouze ve velkých městech. Nyní se tato síť výrazně rozšíří.

Zájemce o nákup Bitcoinu na webové adrese easycoin.wbtcb.com si zvolí, za kolik korun chce objednat Bitcoiny, zadá číslo své bitcoinové peněženky a po potvrzení objednávky obdrží identifikační číslo platby. Na základě čísla provede úhradu na pobočce České pošty a po jejím potvrzení jsou do jeho elektronické peněženky zaslány zakoupené Bitcoiny. Pokud bude chtít klient využít služeb terminálů Sazky, vytiskne si objednávku s čárovým kódem a po zaplacení na terminálu mu jsou zaslány Bitcoiny do jeho elektronické peněženky.

Od 500 do 25 tisíc korun

Limit pro jednorázový obchod je od 500 korun do 25 tisíc korun a není k němu nutná žádná osobní identifikace klienta. Službu EasyCoin lze nyní využít pouze pro nákup Bitcoinů. Prodej Bitcoinu je možné realizovat v Klientském centru wBTCb v Praze 5 na Arbesově náměstí, nebo prostřednictvím Rámcové smlouvy. Ta umožňuje obchodování s virtuálními měnami i právnickým osobám, které pro zadávání pokynů mohou používat i datové schránky.

Systém plateb je realizován prostřednictvím platebního kanálu SuperCash, který slouží ke zprostředkování hotovostních plateb mezi obchodníkem a zákazníkem internetového obchodu.

Společnost world BTC business, se spuštěním služby EasyCoin stává nejkomplexnějším domácím poskytovatelem služeb v oblasti obchodování s virtuálními měnami. Za první rok své existence realizovala obchodní transakce především prostřednictvím bitcoinových automatů za více než čtyři miliony korun.

Bitcoin
Internetovou měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu. Celkové množství peněz je konečné a jeho uvolňování do oběhu je definováno matematickými zákony.