Za měsíc poputuje mobilní pasivní dům k novému majiteli

Již za měsíc získá nový majitel klíče od mobilního pasivního domku, který Centrum pasivního domu a jeho partneři postavili před očima zvídavých přihlížejících za pouhé čtyři dny. Kdo bude tím šťastlivcem? Můžete to být i vy!

Už jen měsíc zbývá do okamžiku, kdy mobilní pasivní domek získá nového majitele – dojde k tomu v sobotu 22. září přesně v 11:30 hodin. V tuto chvíli totiž vyvrcholí aukce, které se bude moci zúčastnit opravdu každý.

Aukce bude probíhat online na Aukro.cz a začne již 12. září na vyvolávací ceně 1 Kč.

Kolik bude výsledná cena domku, to je prozatím ve hvězdách. Můžete se však do její tvorby zapojit a kdo ví, možná budou klíčky od mobilního domku nakonec patřit právě vám. K tomu, abyste se mohli do aukce zapojit, vám bude stačit založený účet na Aukro.cz a můžete jednoduše přihazovat.

Chcete-li být o zahájení aukce informováni den dopředu e-mailem, stačí napsat na info@pasivnidomy.cz a do předmětu uvést „DRAŽBA“.

V aukci prodávaný domek, který vyrostl za čtyři dny před zraky návštěvníků brněnského výstaviště, si mohli zájemci během léta prohlédnout v Národním stavebním centru, které se stalo jeho dočasným útočištěm. V září bude převezen do Prahy, kde budete mít další možnost si osahat jeho modřínovou fasádu, projít si jeho interiér a posedět v pohodlné sedačce.

Domek bude vystaven na pražském veletrhu For Arch 2012 od 18. září až do konce aukce v sobotu 22. září. Součástí doprovodného programu Centra pasivního domu budou jeho komentované prohlídky a návštěvníci budou moci využít bezplatné poradenství od odborníků z Centra pasivního domu a získat tak odpovědi na otázky týkající se pasivního bydlení, rekonstrukcí nebo prodávaného domku jako takového.

Závěrečnou půlhodinu aukce, kdy budou účastníci ze svých počítačů nebo chytrých telefonů přihazovat poslední koruny a napětí půjde doslova krájet, bude na veletrhu moderovat Eva Decastelo. Přijďte se podívat, jak to nakonec všechno dopadne.

Technický popis mobilního pasivního domu:

Náš mobilní pasivní dům s rozměry 7,5 m x 3,5 m a výškou 3,5 m demonstruje materiály a technologie obvykle používané u pasivních domů, které jsou řešeny v konstrukčním systému sendvičové dřevostavby. Hrubá stavba je tvořena stěnovými panely z vrstveného masivního dřeva a rámovou konstrukcí. Panely tvoří tuhou konstrukci buňky, která umožňuje transport buňky jako celku na návěsu a montáž autojeřábem. Tyto panely se vyrábí ze smrkového dřeva a mají povrchy v pohledové kvalitě, proto byly přiznány i v samotném interiéru buňky. Na tyto panely byla z venkovní strany přidána tepelná izolace v tloušťkách obvyklých u pasivních domů. Použity byly celkem 4 typy skladeb obvodových stěn. Na zadní straně domu byla použita varianta s kontaktní izolací z tvrdé minerální vlny se stěrkovou omítkou. Boční stěny byly zaizolovány měkkou minerální izolací vkládanou mezi lehké dřevěné nosníky kotvené k bočním nosným panelům. Bylo použito dvou typů nosníků, typového vylehčeného I- nosníku a žebříkového nosníku vyrobeného na místě. Přední strana domu je řešena z úsporných typových I-nosníků, které jsou na celou šířku stěny a jsou vyplněny foukanou izolací z celulózy. Tloušťky izolací se u stěn pohybuje v rozmezí 320-360 mm.

V přední stěně jsou osazeny vstupní dveře určené pro pasivní domy a velké okno s posuvnými dveřmi pro přímý vstup na terasu. Použili jsme zde velmi kvalitní okna s trojskly s izolovanými eurorámy. Rámy oken byly, pro přerušení tepelného mostu, částečně překryty dřevovláknitou izolační deskou. U kritických míst parapetu a kastlíků žaluzií byly použity nanoporézní aerogelové a polymer polystyrénové tepelné izolace.

Čelní a boční fasády jsou provedeny v modřínovém palubkovém obkladu. Nad oknem a dveřmi je umístěna elektricky ovládaná venkovní žaluzie pro regulaci solárních zisků.

Střecha byla zaizolována minerální izolací částečně v konstrukci stropního panelu a v systému dřevěného fošinkového stropu se spodním záklopem z biodesky v pohledové kvalitě a částečně minerální izolací nad panelem. Střecha je pultová, provětrávaná s krytinou z trapézového plechu.

Podlaha byla provedena z panelu v systému fošinkového rámového stropu s oboustranným záklopem a vnitřní minerální izolací 240 mm. Dům bude posazen na osazovací rošt s další vloženou izolací tl. 220 mm.

Sociální zázemí obsahuje umývadlo, sprchový kout a WC. Teplá voda je připravována v elektrickém boileru 30 l, který je umístěn v kuchyňské lince pod dřezem.

Obytná část domu je vybavena kuchyňskou linkou s dřezem, elektrickým vařičem a zabudovanou ledničkou. Linka navazuje na jídelní stůl pro 4 osoby. Sezení je v provedení, které umožňuje umístění na venkovní terasu.

Buňka je vybavena technologií řízeného větrání s rekuperací s vysokou účinností. Byla provedena i tlaková zkouška těsnosti buňky – Blower-door test. Tato zkouška prokazuje kvalitu vzduchotěsnosti domu.

Buňka je vybavena rovněž prvky inteligentního domu – inteligentní elektroinstalace ovládá vytápění s malým přímotopem, stmívání svítidel, spouštění venkovních žaluzií. Na systém je možno napojit i řízené větrání s případným čidlem CO2. Systém umožňuje i dálkový přístup a další prvky jako je zabezpečení domu a podobně.

Aktuální informace najdete na http://www.pasivnidomy.cz/mobilni-pasivni-dum-za-1-kc-uz-za-par-tydnu-muze-byt-vas.html