Za topení ve Freedomku platím osm set korun měsíčně

Sedmička zpovídala Martina Turnera, který ve Freedomku příležitostně bydlí v Pernolci u Tachova.

Turner je majitelem domku s označením 001, který fenomén Freedomku odstartoval a nějaký čas byl vystavený na pražském Architecture week v roce 2010.

Čím si vás Freedomek podmanil?

Jednoduše se mi líbí. Designově i ideově. Když jsem ho poprvé viděl, opravdu mě nadchl. Bydlíme v něm necelého čtvrt roku. Kvůli časově náročné práci zatím střídavě, ale už se těšíme, až tam budeme nastálo.

V domku nebydlíte sám. S kolika lidmi jej sdílíte?

Standardně v něm bydlíme dva, ale už jsme tam přebývali i ve čtyřech lidech.

Nezdá se vám ten prostor přece jen příliš malý?

Člověk za život nastřádá hodně věcí. Třeba kolo, lyže a podobně. Někam ty věci musí uskladnit… Podle toho, co člověk od bydlení očekává. My máme nejmenší typ, tedy třiadvacet metrů čtverečních, což je pro dva lidi dostačující. Nakonec zjistíte, že je to naopak velmi osvobozující, bydlet na takovém prostoru. A otázka je, co kdo považuje za potřebné věci. Já jsem rád, že jsem se mnoha „potřebných“ věcí zbavil.

Co jsou podle vás největší klady Freedomku?

Asi právě ona svoboda, která nečítá jen možnost nainstalovat dům kamkoli chcete, ale především to, že se nestáváte otrokem domu. Údržba je snadná a spolkne minimum času.

A co nižší životnost? Přece jen je to dřevostavba.

Z toho obavy nemám. Stavba je provedena z velmi kvalitních materiálů, řekl bych, že tam, kde jiné firmy s kvalitou u dřevostaveb končí, Freedomky začínají. Vzhledem k tomu, že pracuji v dřevařském oboru, tak se vyznám.

Vnímáte i nějaký nedostatek Freedomku?

Já ne. Ale lidé, kteří žijí s rodinou a potřebují prostor, by s mým domkem asi problém měli.

Na kolik vás měsíčně vyjde provoz?

Ačkoli tam nepřespáváme každý den, tak necháváme zapnuté topení a měsíčně nás provoz vychází přibližně na osm set korun.