Záchody pomůže najít chytrý telefon. Jistota je třeba v metru

Záchody v metropoli? Je jich pořád málo, ale jejich kvalita stoupá.

Praha se už dvě desetiletí zbavuje stínů socialismu. V jedné věci ale stále zaostává za světovými metropolemi, ve městě je málo veřejných toalet. Navíc jsou rozmístěné velmi nerovnoměrně, například ve frekventované oblasti mezi Malostranským náměstím, Pohořelcem a Hradčany nejsou ani jediné. Stejné je to třeba na Letné.

Nejlepší situace v metropoli je na Pražském hradě, kde funguje šest toalet. „Pro návštěvníky je úroveň toalet jedním z ukazatelů pro hodnocení Pražského hradu,“ vysvětluje mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Zvlášť mimo turistickou sezonu bývají záchody v centru zavřené, mají zkrácenou otevírací dobu nebo se opravují.

Kde je záchod?

Ale existuje řada možností, jak záchod najít. Nejnovější pomocník v hledání je projekt WC Guide, který zatím mapuje dvě stě veřejných záchodků v Praze. „Existuje hromada průvodců po restauracích, památkách či galeriích. Průvodce po veřejných toaletách ale není ani jeden,“ vysvětluje Michal Schindler, šéfredaktor časopisu Čilichili, který průvodce vytvořil.

Program si může do svého chytrého telefonu stáhnout zdarma kdokoliv, kdo chce mít vždy přehled a zároveň má zájem sám doplnit databázi veřejných záchodků.

„Po registraci mohou uživatelé do aplikace sami zadávat další veřejná WC, jejich otevírací dobu a cenu za použití nebo hodnotit jejich čistotu, vybavenost toaletním papírem, ručníky nebo sušáky na ruce, mýdlem a dalšími náležitostmi,“ dodává Schindler.

Aplikace je dostupná pro mobilní telefony s operačním systémem Android, v nejbližších týdnech přibude i pro uživatele iPhonů.

Nejlepší záchody jsou podle průvodce v metru na stanicích Nádraží Holešovice a Hradčanská, na branickém nádraží, Uhelném trhu a na úřadě Prahy 1. Za nejhorší uživatelé označují naopak ty v holešovické tržnici, v Riegrových sadech, ve stanici metra Hůrka, na nádraží Vysočany a v oboře Hvězda.

Průzkum zmapovaných toalet v Praze naznačuje, že postupně stoupá jejich úroveň. „Na zhruba třech čtvrtinách z nich se není čeho obávat. Je tam nejen čisto, ale i toaletní papír, mýdlo, vysoušeč rukou nebo ručníky,“ vypočítává Schindler.

Vysloveně tragicky dopadlo v dosavadním hodnocení pouze pět procent veřejných záchodů.

WC mapa na internetu

Další možností, jak najít záchod, třeba před plánovanou cestou, nabízí internet. Na stránkách Prahy 1 nebo magistrátu praha.eu, jsou seznamy veřejných záchodů v centru a v celé metropoli.

Někdy ale není snadné najít toaletu ani s nejchytřejším telefonem, jistotou tak zůstávají třeba záchodky v metru. Fungují prakticky na každé stanici, ale jejich úroveň je různá. Záleží na tom, kdy stanice vznikly, ty nové jsou samozřejmě bezbariérové, ty staré především v centru mají s přístupem potíž, což znají především vozíčkáři.

„Dopravní podnik o ně nepečuje přímo, ale prostřednictvím tří organizací, které soutěžily o provozování veřejných WC,“ vysvětluje mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Jistotu záchrany v kritické chvíli pak představují také záchody v nákupních centrech nebo muzeích a galeriích.

Z Prahy naopak prakticky zmizely prvorepublikové veřejné záchodky. Od roku 1997 je sice postupně nahrazují stojany od firmy JCDecaux, ale třeba Londýn své viktoriánské toalety bedlivě chrání.

Původní záchody fungují už jen na Uhelném trhu. Jinde se pro objekty na lukrativním místě našlo zcela jiné využití - slouží jako restaurace. Na Karlově náměstí je tak dnes v objektu bývalých veřejných záchodků kavárna, na Karlínském náměstí čínská restaurace, na náměstí Míru pro změnu zase pizzerie.

Naopak renesanci zažívají záchodky na pražských nádražích. Místa hrůzy prošla v posledních letech velkou rekonstrukcí a za záchody třeba na hlavním nádraží, v Braníku nebo ve Vršovicích se město nemusí stydět. Další nádraží na opravu ale ještě čekají.

Daleko za Londýnem

Praha má svět ještě v lecčems dohánět. Příkladem může být opět Londýn. Tam fungují kabinky s pisoáry, které večer automaticky vyjedou zpod chodníků a poslouží mužům vracejícím se z hospod. Ve dne pak zmizí pod chodníkem, aby nekazily tvář ulice.

Kromě toho mohou Londýňané při hledání záchodků využít i satelitní navigaci pouhým odesláním esemesky.