Záchranáři se vrátili na Ameriku. Naštěstí jen na cvičení

Dvanáct lidí se zřítilo do lomu u Mořiny. Naštěstí šlo o cvičení. V sobotu tam ale hasiči zasahovali naostro.

Muži se zkrvavenými tvářemi, poškrábanými zády a zlomenými končetinami postávají před devátou ranní poklidně pod záchranářským přístřeškem. Je úterý dopoledne a na Americe se koná velké cvičení, kterého se účastní na padesát záchranářů z Berounska.
„Mám otevřenou zlomeninu bérce, tržnou ránu na hlavě,“ popisuje svá zranění berounský hasič Martin Kůřil. Jako figurant vystupuje poprvé v životě. Většinou totiž role zraněných představují studenti zdravotnických škol. Při cvičení na Velké Americe to ale musí být profesionální hasiči. Na dno lomu je totiž třeba slanit, což pro civilisty může být nebezpečné. Maskér Miroslav Hrbáček má po hodině práce pod rukama posledního, desátého účinkujícího, Jaroslava Preislera. Na ruce mu nanáší speciální hmotu a na ni krev. „Byla to loterie, kdo z hasičů bude zasahovat a kdo představovat zraněné. Já to dělám poprvé v životě,“ přiznává Preisler. Většina jeho nalíčených kolegů je už dole.

Utonulý odjíždí

„Tihle jsou poslední. Právě odjíždí i utonulý. Kromě něj tam jsou ještě figuríny dvou mrtvol,“ ukazuje maskér na ujíždějící dodávku, ve které sedí hasič Petr Šimon oblečený v neoprenu. Po chvíli už leží na hladině blankytného jezera.
Cvičení má oficiálně startovat v devět hodin, ale nabralo zpoždění. Na tísňovou linku 112 je nahlášeno až v 9.20. Dispečerka přijímá zprávu o tom, že na Velké Americe se utrhla zem pod dvanácti turisty, kteří se zřítili do lomu. „V reálu by většina z nich zahynula. Je to přeci jen sedmdesát metrů,“ říká velitel zásahu Tomáš Hradil. Kvůli cvičení však byli zranění rozděleni do tří skupin. Jsou mezi nimi dva mrtví, tři těžce zranění a zbytek lehce a středně zraněných. Všichni už jsou na místě. Ostatní hasiči hledí k obloze, stejně jako přítomní kameramani a fotografové vyčkávají na přílet vrtulníku. „Vrtulník z Ruzyně by tu měl být mezi prvními,“ odhaduje jeden z berounských hasičů. Necelých patnáct minut od vyhlášení zásahu sjíždějí na dno lomu sanitky soukromé záchranky Trans Hospital z Řevnic.

Kontrola času dojezdů

Také řevničtí hasiči jsou na místě mezi prvními. „Z Řevnic je to sem osm kilometrů. Z Berouna osmnáct, ale zase sem vede cesta z větší části po dálnici,“ vysvětluje Hradil. I kvůli dojezdovým časům se toto cvičení provádí.
Během několika minut jsou na místě i hasiči z Berouna. Shodou okolností je to stejná směna, která tu naostro zasahovala o víkendu. „Na Malé Americe totiž do lomu spadla mladá dívka. Byla to, bohužel, vlastně taková předehra tohoto cvičení. Jsme tu totiž ve stejném složení jako v sobotu,“ říká Hradil.
Hasiči slézají ke zraněným, k muži topícímu se uprostřed jezera připlouvá člun. Helikoptéra totiž stále ještě nedorazila na místo. V momentě, kdy hasiči topícího se vytahují na břeh, objeví se vrtulník nad jejich hlavami. „Ten, co měl vzlétnout, měl závadu. Nejedná se ale o závod, kdo tu bude dřív. Jak se ukázalo, není možné spoléhat jen na vrtulník, ale je třeba mít zálohy,“ vysvětluje Hradil. Hodinu po nahlášení vytahují hasiči ve speciální vaně zafixovaného „těžce zraněného “figuranta, nakládají ho do sanitky a odvážejí. Dalšího zraněného naopak spouštějí na dno lomu. Poslední „oběť neštěstí“ je nahoře v bezpečí v 10.52.
„Hodinu a půl od vyhlášení zásahu jsou už všichni zranění tam, kde by měli být. Myslím, že je to velmi slušný čas,“ říká zasahující primářka berounské záchranky Maria Veselá. Vše stihli v dobrém čase i přesto, že jim práci komplikoval kluzký terén. „Dva záchranáře museli hasiči spustit na lanech dolů,“ dodává Veselá. Podle ní díky cvičení záchranáři odhalili i některé nedostatky. „V lomech občas nefungují mobilní telefony, takže je nutné užívat vysílačky. A těch tu bylo až moc a nebyly příliš zkoordinované,“ uvedla Veselá. Zatímco většina „zraněných“ už odpočívá, hasič Petr Šimon musí znovu do chladné vody. „Přeci jen se ještě vyzkouší záchrana z vrtulníku,“ dodává. Měli by lidé, kteří kvůli vlastní neopatrnosti potřebovali pomoc záchranářů, zaplatit náklady za zásah?