Zachránili tonoucí kamarády. Pomohla týrané feně.

Sedmička přináší příběhy deseti nejstatečnějších lidí roku 2009. Zvolte si svého hrdinu.

Sedmička vytipovala deset odvážných lidí ze Strakonicka a Písecka. Největšího hrdinu vyberete nakonec vy, milí čtenáři.

1.Pavel a Ondřej Kocovi Hrdiny se 5. prosince nečekaně stali šestatřicetiletý Pavel Koc z Protivína a jeho  třináctiletý syn Ondřej.
Jeli do Strakonic na basketbalový zápas mladšího syna. Náhodně se přitom dostali do role zachránců starší ženy. Vytáhli ji z ledové Otavy, do které spadla. Bez jejich pomoci by se na břeh nedostala.
„O přestávce jsem chtěl synovi pod Hvězdou ukázat Pavlovu repliku Stonehenge – jednoho z divů světa. Zpátky jsme šli podél řeky přes půl metru vysoký namrzlý brod. Pěšinou v prudkém svahu jsme se vraceli k autu. Syn si ale všiml, že žena, která tudy také procházela, spadla do vody,“ popisuje Koc. Rozběhli se zpátky. „Není tam moc vody, tak půl metru, ale žena ležela na boku, půl hlavy pod vodou, bílé vlasy jí splývaly na hladině. Z vody byla vidět zlomená ruka v předloktí do pravého úhle. Okolo plavaly její věci a francouzská hůl. Tou jsme ji dostali blíž. Pak už jsem dosáhl ženě na zlomenou ruku, za kterou jsem ji přitáhl ke břehu,“ vzpomíná Koc.

Zachránci zavolali strážníky a ti sanitku, ale zraněnou vytáhli na břeh dřív, než pomoc dorazila. „Chytli jsme ji se synem za bundu a pomalu po břehu vytahovali nahoru. Byla v šoku, za ty tři minuty, než jsme ji dostali na břeh, byla úplně fialová, ale komunikovala,“ říká Pavel Koc.

Samotného ho překvapilo, jak byl v takovou chvíli klidný a uvažoval logicky. „Horší to bylo až zpětně, když člověk domýšlí, co se mohlo stát,“ uvažuje. O několik dní později přišel zachráncům od důchodkyně děkovný dopis. „Nejhezčí vánoční dárek, který jsem mohl dostat,“ uzavírá Koc.

2.Petr Waldmann

Strakonický profesionální hasič Petr Waldmann měl 21. března před osudovou událostí, jel do Novosedel požádat o ruku své vyvolené. Zdržela ho dopravní nehoda.

Na silnici v lese mezi Katovicemi a Novosedly se srazila dvě auta a on byl prvním, který k tragédii přijel. Budoucí manželka, která s ním v autě seděla, volala záchranku. On sám vyběhl automaticky na pomoc.
„Ještě jsem zahlédl, jak se v autech vyfukují airbagy. V obou byli jen řidiči. Z jednoho vozu se ozývalo sténání, ve druhém bylo ticho. K tomu jsem šel nejdřív, ale na první pohled bylo vidět, že řidič nemohl přežít. Žena ve druhém voze se snažila vystoupit, ale měla nohy zaklíněné v pedálech,“ vzpomíná hasič.

Do příjezdu zdravotníků jí zajišťoval životní funkce a kontroloval dech.

Zarážející bylo, že z nejméně dvaceti aut, která kolem tragické nehody projela, pomoc nabídli jen dva muži. Jeden na silnici položil výstražný trojúhelník, druhý chtěl dávat ženě napít. Prý to viděl v televizi. Bilance byla tragická. Srážku čtyřiatřicetiletý řidič citroënu nepřežil, dvacetiletá řidička Fordu Focus vyvázla s těžkým zraněním.

3.Jindřich Králík a Petr Šanda

Zachránit topící se kamarády. To bylo jediné, na co mysleli strakoničtí hasiči Jindřich Králík a Petr Šanda 7. července.

Jejich kolegové pátrali po posledním vodákovi z převráceného raftu na strakonickém jezu. Služební člun ale vzal proud a rozlomil ho jako skořápku, posádka se octla pod vodou.

„Skočil jsem na pomoc kolegovi, kterého už bral proud a ztrácel sílu. Z vody jsme se dostali jen díky Jindřichu Králíkovi, který nesloužil, ale náhodou šel po břehu. Shodil boty a batoh a doplaval k nám,“ popisuje Petr Šanda a líčí, jak je obtížné udržet se nad vodou ve vysokých botách a služebním stejnokroji.

Jindřich Králík má fyzičku z triatlonu, a tak se pod rozbouřený jez neváhal vrhnout znovu. Pomohl druhému hasiči a dívce z raftu. Oba muži nasadili vlastní život. „Nebyl čas přemýšlet ani jistit se lanem. Hasiči jsou jako rodina,“ říkají. Tragická událost měla smutný konec. Třiadvacetiletý mladík z posádky dvou raftů už z vody nevyplaval.

4.Tereza Chmelová

Třiadvacetiletá Tereza Chmelová z Písku je majitelkou bulteriéra. Právě obliba tohoto plemena ji vedla k činu, který vyžadoval nemalou dávku odvahy. Sama se rozhodla před dvěma měsíci zachránit týrané zvíře.

„Chovatelé bulteriérů mají na internetu webové stránky. Nějaká žena na nich psala, že ví o případu týraného bulteriéra v jižních Čechách a neví, co má dělat. Hned jsem reagovala, ptala jsem se jí, o jakou oblast se jedná, radila jsem jí další kroky,“ popisuje. Žena sice odpověděla, že pes žije ve Strakonicích, pak už se ale neozvala. Po dvou dnech se Tereza Chmelová rozjela na popsané místo sama. Až tam zjistila, kam se vydala. Netají se ani tím, že měla strach. „Přijela jsem ke dvěma polorozpadlým domům. Hned vyšly děti i dospělí. Řekla jsem, že jsem slyšela, že mají fenu bulteriéra na prodej, že bych ji koupila. Poslali mě k sousedům,“ vypráví. Žena ze sousedství ji opravdu měla. Chovatelce dokonce nabídla, že si může bulteriérku vzít zadarmo. Prý je jejího syna, který se odstěhoval a ona na ni nemá čas. Když zvíře přivedla, věděla Tereza Chmelová, že si fenu musí odvézt. „Bylo to něco nepředstavitelného. Bulteriér má mít osmadvacet kilogramů, ona vážila třináct. Byla zablešená, v srsti měla larvy. Nemohla chodit, protože jí zarostly drápy. Z dvou ranek jí tekl při pohybu hnis. Buď měla neléčenou kožní nemoc nebo jí někdo ubližoval,“ popisuje zachránkyně.
Okamžitě jela s týraným zvířetem k veterináři. „Říkal, že něco podobného snad ještě neviděl. Při vyšetření vyšlo najevo, že fenka má špatné ledviny, srdce a další nemoci,“ vypočítává.

Některé se podařilo přeléčit, ale srdce už nebude mít devítiletá bulteriérka v pořádku nikdy. A kvůli oslabené imunitě se projevují další potíže. Léčba je drahá. Chovatelé tohoto plemene ale založili sbírku a posílají peníze. Pomoc pokryla zhruba osmdesát procent dosavadních výdajů.

„Veterinář říkal, že netrpí a není na utracení. Je moc hodná a vděčná za všechno. Nikdy nebude úplně zdravá, ale aspoň ji necháme důstojně dožít. Byli bychom rádi, kdyby si ji někdo vzal. Dopředu ale říkám, že péče o ni je kvůli zdravotnímu stavu náročná,“ dodává Tereza Chmelová.

5.Petr Janda a Vít Černý

Strakoničtí policisté Petr Janda a Vít Černý měli v neděli 16. srpna běžnou hlídku. Krátce před desátou dostali hlášení o havárii letadla. Na Podskalí byli první.

„Rozlomené letadlo leželo v řece. Hrozilo, že se ulomí křídlo a proud trosky odnese. Byla v nich jediná žijící pasažérka. Desetiletá dívka. Ostatní posádka pád nepřežila. Stačilo málo a těžce zraněná dívka by se utopila, a tak jsme zbytky kabiny drželi nad vodou, než přijeli hasiči a zdravotníci. Ti dívku vyprostili a převezli vrtulníkem do českobudějovické nemocnice,“ popisují policisté. Na přemýšlení nebyl čas. Dělali, co v tu chvíli pokládali za nutné. Dívce, která dnes už opět chodí, zachránili tehdy život.

6. Tomáš Kozák

Sběrný dvůr v Kestřanech se stal v průběhu října a listopadu častým cílem zlodějů. Kradli šrot i barevné kovy. Jejich řádění ukončil vyšetřovatel písecké policie Tomáš Kozák společně se dvěma obyvateli Kestřan. Pomohl přesto, že nebyl ve službě.

„Případem jsem se nějakou dobu zabýval. Domluvil jsem se se zaměstnancem obecního úřadu, aby mi dal vědět, pokud mu lidé zavolají, že je někdo v objektu,“ vypráví.

Netrvalo dlouho a v obecním areálu se kradlo znovu. „Člověk z obecního úřadu mi zatelefonoval. Zavolal jsem operačnímu důstojníkovi, řekl kam jedu a požádal ho, aby za mnou poslal policejní hlídku,“ pokračuje policista. K areálu přijel zadem.

U plotu stál zaparkovaný zelený favorit. „Když si všimli mého auta, najeli k vratům areálu, ze kterého přes plot přelezl muž. Dělal, že si zavazuje tkaničku. Pak sedl za volant, kde předtím seděl někdo jiný a pomalu odjížděli. Jel jsem za nimi,“ popisuje Kozák. Když projížděli obcí, přiřadilo se za vůz policisty další auto. Byli to dva obyvatelé Kestřan, kteří po hlášce o zlodějích také jeli ke sběrnému dvoru.
„Informoval jsem operačního důstojníka, jakým směrem jedeme. Odpověděl, že z Písku už vyjela hlídka. Protože za mnou jeli moji dva známí a já věděl, kdo je zhruba v autě před námi, rozhodl jsem se zloděje zadržet,“ popisuje.

Předjel favorit a zapnul varovné blinkry. Auto zastavilo. Kozák řidiči ukázal služební průkaz a vyzval ho, aby vystoupil. Muži za volantem se nechtělo. „Otevřel jsem dveře u řidiče a muže zadržel. Známí pomohli vystoupit zbytku osádky a zadrželi jsme je, než přijeli policisté,“ říká Kozák.

V autě našly kradené věci ze sběrného dvora. Řidič měl navíc zákaz řízení. Po výslechu na policii vyšlo najevo, že zloději vykradli v průběhu října a listopadu asi osm objektů na Písecku. Věci pak odváželi do sběren po celém okrese.

7.Oto Švehla

Hrdinské činy přinesly i letošní povodně. Nebýt malenických dobrovolných hasičů, odřízla by velká voda dům, kde spala rodina s malým dítětem.

„Celé červnové povodně jsme drželi pohotovost a hlídali vodu. Až na poslední chvíli jsme se ale dozvěděli, že starý kamenný dům u jezu, který byl na prodej, už týden obývá rodina,“ vzpomíná hasič Oto Švehla. Voda už ale stoupla natolik, že museli všechny evakuovat.

„Bouchali jsme na vrata, aby se rodina vzbudila. Vůbec netušili, co se děje. Hrozilo ale, že voda dům podemele. V rychlosti jsme jim pomohli sbalit, vynést některé věci nahoru a pak jsme je i s dítětem dopravili k lidem, kteří je u sebe nechali do doby, než voda opadla,“ vypráví dobrovolný hasič.