Záchranka se stěhuje do záplavových míst

Záchranka se má stěhovat do oblasti, kam se před třinácti lety vylila řeka Morava.

To riziko existuje. Pokud by opět přišla stoletá voda, Uherské Hradiště může být podle odborníků znovu zaplaveno. Ne ve stejné míře jako před třinácti lety, přesto významně. Do záplavové oblasti se má přesto v příštím roce přestěhovat místní záchranná služba.

Krajští radní slíbili na postavení jejího nového sídla přes pětatřicet milionů korun. Ovšem stát má v těsné blízkosti nemocnice, kterou v roce 1997 museli záchranáři kvůli povodni nechat vystěhovat.

„Vím, že pokud přijde stoletá voda, garáže budeme mít zaplavené. To je samozřejmě problém. Musel jsem slevit ze svých požadavků, ale bohužel jiné řešení jsme nenašli,“ prohlásil krajský ředitel záchranářů Anton Vaňo.

V této době obývají zdravotníci budovu spolu s hasiči a malé prostory jim nevyhovují. Kraj jim plánuje postavit moderní sídlo se vším, co k práci potřebují. Mimo jiné tady budou mít řidiči i záchranáři své pokoje, služebny lékařů, kancelář vedoucího i sestry, sklady prádla, dílnu, sklad kyslíku i místnost pro mytí sanitek.

Stěhovat se chtějí už deset let. „Vždycky jsme narazili na obrovský problém s výjezdem, který by nás velmi brzdil,“ doplnil Vaňo. Teď jsou sanitky za půl minuty na hlavním tahu a tento čas si chtějí uchovat i po přestěhování. Za den přitom mívají i čtrnáct výjezdů a možné povodně by jejich práci zkomplikovaly. „Zažil jsem evakuaci nemocnice před třinácti lety a doufám, že se to v nové budově nebude opakovat,“ doufá Jaroslav Knot, zastupující vedoucí lékař hradišťské záchranky.

Pomoci má soubor opatření, jejichž příprava právě vrcholí. V plánu je oprava hráze, v některých místech její zvyšování i stavba zídky. Aby firmy mohly začít stavět, musí mít Povodí Moravy práva ke všem pozemkům, kterých se úpravy dotknou.