Začíná škola. Děti se těší, rodiče počítají výdaje

Za pár dní začne školní rok. Budoucí prvňáčci se už nemohou dočkat. Rodiče ale nástup do první třídy stojí nemalé peníze.

Peníze, které musí rodiče utratit za školní pomůcky budoucího prvňáčka, pak často chybí jinde. Přesto svým ratolestem raději dopřejí kvalitní výbavu, i když je stojí více. Své o tom ví zdravotní sestra Monika Bílková z Karviné, která za několik dní poprvé vypraví do školy svá dvojčátka Nikolku a Péťu. Pomůcky už mají vzorně připravené. „S nakupováním už jsme začali hned v červenci. Měli jsme totiž schůzku s ředitelkou ve školce, která nám řekla, co asi budeme do školy potřebovat,“ řekla maminka Monika Bílková. Pro řadu lidí je největším problémem sehnat kvalitní aktovku. O tom, jak by měla vypadat, slýchají rodiče často z úst odborníků v televizích i rádiích. „Děti jsou od narození dvě, proto jsou možná i trochu drobnější postavy. To bylo hlavním důvodem, proč jsem si řekla, že na kvalitní tašce opravdu nebudu šetřit, i když ji budu muset kupovat dvakrát, popisuje situaci Bílková. Pro své děti nakonec vybrala lehkou tašku s pevnými zády a polstrováním.

Kvalitní aktovku sehnala na internetu

Nabídku obchodních domů i hračkářství často předčí internet. Je tu větší nabídka, vybírat můžou rodiče z pohodlí domova, navíc se dá i ušetřit. „Aktovku jsem nakonec vybrala na internetu a jsem velmi spokojená. Splňuje všechny lékařské požadavky, navíc je moc hezká. Stejná v červené i modré barvě, jedna s pejskem, druhá s kočičkou, takže děti opravdu vypadají jako dvojčata. Díky internetu jsem ušetřila asi osm set korun a to už je v rodinném rozpočtu poznat. Jedna aktovka stejné značky stojí v běžném obchodě asi o čtyři stovky víc. To mě úplně zarazilo, a musím uznat, že na internetu asi začnu hledat častěji. Ušetří mi to hodiny času, které jsem strávila hledáním pěkné a kvalitní tašky v obchodech,“ pokračuje Bílková. Jedna aktovka ji nakonec stála devět set korun. Dvě aktovky tisíc osm set. Poté, co přičetla peníze utracené za pouzdra a pytlíky na papuče, vyšplhala se částka na dva a půl tisíce korun. Cvičky, papuče a oblečení do tělocviku přišlo paní Bílkovou asi na sedm stovek, pomůcky na kreslení pak osm. Přitom je jasné, že nákupy ještě docela neskončili. Některé pomůcky, které je třeba dětem opatřit, sdělí rodičům až třídní učitelka jejich dětí. „Podle ředitelky ze školky dostanou děti v první třídě některé věci zdarma, i kdyby, mám alespoň nakoupeno už do budoucna,“ říká dále Bílková.

Představa dětí a rodičů se často liší

Při výběru se sice maminky i tatínkové řídí kvalitou či cenou. Svou představu o dokonalé tašce však mají i samotné děti. Mnohdy docela jinou, než rodiče. „U aktovky mi opravdu záleželo hlavně na kvalitě. Kdybych nedala na názor dětí, mohla jsem ušetřit třeba na pouzdrech. Na druhou stranu jsou ve věku, kdy má každý z nich oblíbeného televizního hrdinu, kterého chce na pouzdře za každou cenu mít. Proč jim tedy alespoň toto nesplnit, řekla jsem si. Péťa má tedy na pouzdře medvídka Pú a Nikolka vílu,“ vzpomíná na nákupy Monika Bílková. Na informativní schůzce s ředitelkou Základní školy Školské se paní Bílková dozvěděla, že má koupit opravdu jen základní věci, dnes už visí konkrétní seznam pomůcek pro jednotlivé ročníky přímo na dveřích školy. „Vzala jsem si telefon, seznam vyfotila, doma jsem ho přepsala a vyrazila s lejstrem do papírnictví,“ sdělila Bílková. Teď už mají Nikolka a Péťa opravdu vše nachystané. Už u zápisu nabízeli zástupci sportovních i uměleckých sdružení své kroužky dětem. Některé nabízí přímo školy. „U nás na škole je to tradičně angličtina hrou, , počítačová gramotnost, nebo všestranně zaměřený sportovní kroužek pro dívky. Na starší pak čeká třeba kroužek s názvem Zajímavá fyzika,“ informovala Sedmičku zástupkyně ředitele pro první stupeň na Základní škole Dělnické Iva Vráblíková. Dodala, že na jejich škole jsou kroužky zdarma. Jinde už se ale za aktivity platí. Jsou to různé sportovní kluby, Krajské středisko volného času Juventus nebo Základní umělecká škola Bedřicha Smetany.

Peníze nestojí jen školní potřeby

Rodiče by měli počítat i s dalšími výdaji, než za školní pomůcky. „Družina u nás vyjde na sto korun měsíčně, příspěvek na pitný režim v družině je padesát korun na rok. Jeden oběd pro prvňáčka je za osmnáct korun. Platí se také stokorunová záloha na čipovou kartu, ta se ale zpětně vrací,“ řekla ekonomka Základní školy Dělnické Hana Maršálková.