Zákaz žebrání a alkoholu? Pokutu stejně nezaplatíme, říkají žebráci

Tři města Olomouckého kraje schválila loni vyhlášky, jejichž cílem je zabránit pití alkoholu i žebrání v historických centrech měst.

Mladá paní, pěkně prosím, dejte mi pětikorunku, abych měl na vlak.

Prosby, které lidé slyší při průchodu frekventovanější ulicí, se množí. Žebráci už nesedí a nečekají, co jim lidé hodí do klobouku, drobné lákají za chůze. V uspěchané době mají menší šanci, že se s nimi někdo zastaví, na druhé straně mají městští strážníci větší problém odhalit, kdo si s někým povídá za chůze a kdo žebrá. Přesto se o to snaží a při odhalení mohou na místě udělit až tisícikorunovou pokutu.

„Strážník se může v konkrétním případě rozhodnout, jestli vše vyřeší domluvou, blokovou pokutou, nebo vše postoupí do správního řízení,“ popsala možnosti tisková mluvčí Městské policie Olomouc Magda Václavíková.

„Denně nás kontrolují i několikrát. Ale co na tom, že nám dají za měsíc pokuty v několika tisících. Oni vědí, že to nezaplatíme. A nepobíráme dávky, ze kterých by nám to mohli strhnout,“ říkají bezdomovci, kteří často pobývají v Olomouci na Biskupském náměstí.

Ti alespoň dbají, aby v jejich okolí nebyl nepořádek. Pořád kouří, nedopalky však neodhazují na zem, ale do velkého sáčku. Důvod? Jednotlivé zbytky ještě „recyklují“ a poslední kousky tabáku i filtry používají při balení nových cigaret. Že si na alkohol a jídlo vydělávají žebráním, nikdo z nich netají. „Občas někdo dá i stokorunu, hodně lidí kolem nás ale raději rychle projde,“ vysvětlují.

Pryč z centra

Protože si z pokut nic nedělají, dostávají bezdomovci od strážníků doporučení, aby se přesunuli někam, kde nebudou tolik vidět. „Policajti nás posílají sedět do parků, ať nepřekážíme v centru. Ale copak jsme nějaké opice, abychom trávili den mezi stromy?“ rozčiluje se bezdomovec u Moravského divadla. V plastové lahvi za ním na slunci teplá bílé víno.

Právě maskováním alkoholu se snaží bezdomovci vyhýbat problémům se strážníky. Proto přelévají krabicové víno například do lahve od ledového čaje. Alkohol a život na ulici k sobě patří. „A víte, proč pijeme? Protože jinak se na ulici vydržet nedá,“ vysvětluje jeden z bezdomovců.

Na seznamu míst, na která se vyhláška vztahuje, spolupracovaly komise městských částí a městská policie. V Olomouci je tak žebrání a veřejné opíjení zakázané v městské památkové rezervaci, v okolí kostelů, škol, dětských hřišť nebo na zastávkách městské dopravy a vlakového či autobusového nádraží.

Bezdomovci svým chováním páchají přestupek, sami je ale nepovažují za tak škodlivé a se strážníky zkouší diskutovat. „Jednou nás odsud vyháněli kvůli alkoholu, zatímco kousek od nás spal chlap v trávě a psích exkrementech,“ popsal poněkud vulgárněji jeden z nich. „Tak se ho ptám, proč my mu vadíme a ten chlap ne, vždyť on taky narušuje pořádek.“

Zákazy platí pro všechny

S nadcházejícím létem vyhláška začíná trápit také některé studenty. Ti byli zvyklí ke konci školního roku posedávat v parcích a popíjet pivo nebo víno. Vyhláška ale platí i pro ně. Zatím jim počasí tolik nepřálo, jejich hlavní sezona začne za měsíc. Přesto se o vyhlášku zajímají. „A nejen studenti, hodně lidí se nás už na ni ptalo. Byla původně namířená na určitou skupinu obyvatel, ale platí pro všechny, a tak k ní musíme také přistupovat,“ potvrdila Václavíková.

Obecně závaznou vyhlášku, která konzumaci alkoholu a žebrání na veřejných prostranstvích zakazuje, přijalo městské zastupitelstvo loni v listopadu. Vyhovělo tak stížnostem lidí. „Nechceme zavádět represi, ale chceme občany ochránit před obtěžováním opilých a žebrajících lidí,“ vysvětloval tehdy olomoucký primátor Martin Novotný.

„Strážníci to samozřejmě vítají, protože dostali do rukou nástroj, jak takové chování řešit. Momentálně zpracováváme čísla a vyhodnocujeme, jak moc vyhlášky pomohly,“ řekla Václavíková.
Zastupitelstvo vyhovělo lidem i v dalším přání. Od loňského června platí novelizace tržního řádu, která zakazuje pouliční prodej v určitých oblastech. Ta usnadnila zejména cestu přes Horní náměstí, při které chodci ještě před rokem museli prokličkovat mezi několika prodejci. Výjimku mají jen Hanácký farmářský trh a pouliční muzikanti.

V ulicích také mohou zůstat pracovníci charitativních organizací, kteří podléhají zákonu o veřejných sbírkách, a proto se na ně zákaz nevztahuje. Na rozdíl od předchozích zákazů je tento více dodržovaný.

Suchá vyhláška v Přerově

Olomouc není jediné město v kraji, které se zasazuje o dodržování pořádku v centru novými vyhláškami. Totéž je v Přerově a Šternberku. Přerov ještě před Olomoucí zavedl zákaz popíjení alkoholu v centru, na nádraží, u škol a poblíž supermarketů. „My jí tady říkáme suchá vyhláška. V platnost vešla na podzim, kdy už bylo chladno, a proto nikdo venku nepopíjel. Aktuální je až v posledních dnech, kdy se otepluje,“ vysvětlil velitel přerovské městské policie Omar Keriaki.

Strážníci už mají díky zkušenostem vytipovaná místa, kde bezdomovci popíjejí nejčastěji. „Je to právě okolí supermarketů, ale nikdy ne přímo u vchodu. Nejvíce se bezdomovci sdružují asi sto padesát metrů od nich. Přímo ke vchodu vyšlou jednoho nebo dva, kteří tam zkouší získat nějaké peníze,“ popsal praktiky Keriaki.

Pokud strážníci mají na kamerovém systému záznam, že někdo zákaz porušil, poslouží záběry jako důkaz. Alkohol zabaví a postoupí případ správnímu řízení. Právě zabavení alkoholu je pro žebráky největším trestem, protože stejně jako jejich olomoučtí kolegové si z pokut nic nedělají.

„Když záznam nemáme, snažíme se sehnat svědky, kteří by nám vše potvrdili. Nikdy kvůli tomu ale neoslovujeme náhodné kolemjdoucí, nejčastěji nám porušování vyhlášky dosvědčují pracovníci ochranky těchto obchodů,“ dodal Keriaki.

Protože nyní počasí venkovnímu popíjení přeje, plánují strážníci v Přerově větší akci, která bude trvat nejspíš dva dny a na problematiku se zaměří.

Ve Šternberku šli nejdál

Nejvíce vyhlášek o nepřípustném chování schválili loni ve Šternberku. Pití alkoholu na veřejnosti mají podchycené už čtyři roky, a proto je téměř nemožné potkat v centru člověka s otevřenou lahví v ruce.

Loni se město pustilo do boje s žebráním, kouřením a koupáním v kašnách v městské památkové rezervaci, které je od srpna zakázané. Vyhláškou je také upravené pořádání veřejně přístupných sportovních a kulturních akcí, nebo venčení psů, kteří musí být na vodítku a nesmějí vběhnout na dětská hřiště. Ani do kašen nebo vody na přírodním koupališti v Dolním Žlebu a Dalově.

Kutilové si zase nemohou o víkendu v sedm ráno zapnout cirkulárku nebo sekačku na trávu, aniž by porušili vyhlášku.

Možná zvláštně působí zákaz koupání a vstupování do kašen na Hlavním náměstí a v Tyršových sadech. Ve městě dřív nikomu nevadilo, že se v nich lidé hlavně v létě osvěží. Problémy ale způsobovaly kusy oblečení, které ucpávaly trysky.

Estetiky města se týkají zákazy kouření na veřejných prostranstvích a v okolí dětských hřišť, stejně jako zákaz černého vylepování plakátů. Především zákaz kouření, a tím i méně odhozených nedopalků, si místní velmi pochvalují.

Zásluhou loňských vyhlášek se Šternberk stal nejspíš prvním městem v kraji co do počtu podchycených oblastí nebezdomovci. žádoucího chování.