Zámek Oltyně je na prodej za poloviční cenu

Novorenesanční zámek Oltyně na Táborsku, jenž byl v držení rodu Křižíků, půjde do dražby za necelých 25 milionů korun. Donedávna byl k mání za téměř dvojnásobek, majitel ho prodával za 45 milionů korun. Dražba bude na začátku příštího roku s nejnižším podáním 24,9 milionu korun. Znalecký posudek ovšem stanovil hodnotu předmětu dražby na 42 milionů, řekl obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Zámecký areál stojí zhruba deset kilometrů od Tábora. Nachází se na pozemcích o celkové rozloze 76.855 metrů čtverečních. Kolem zámku je anglický park, v němž je bývalá myslivna přebudovaná na restauraci a někdejší sýpka přestavěná na konírnu a rybník. Zámek, který majitel v letech 2000 až 2006 rekonstruoval, je v dobrém technickém stavu.

Obec Oltyně patřila k hradu Příběnice a první zmínka o ní je z roku 1378. Novorenesanční zámek postavil tehdejší majitel panství Josef Fellner z Feldeggu. Sňatkem Anny Fellnerové z Feldeggu se synem vynálezce Františka Křižíka Janem přešel zámek do držení rodu Křižíků. Ve 30. letech 20. století byla na zámku anglická dívčí kolej.

V roce 2000 se po vyřízení restitučních záležitostí a převodu majetkového podílu od strýce Jana Křižíka z Massachusetts stal majitelem oltyňského zámku Křižíkův prapravnuk, Čechoameričan Jiří Bárta. Na podzim 2006 se manželé Bártovi rozhodli převážně zrekonstruovaný zámek opustit. V současnosti ho spravuje agentura Top Lady.